jaktak.cz

Jak vyměnit prasklou žárovku v domácnosti a jak na spadlý jistič | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak vyměnit prasklou žárovku v domácnosti a jak na spadlý jistič | rady. Světlo domova znamená zářící žárovky. Jenže vše má svůj konec, i žárovka někdy dosvítí a je ji potřeba vyměnit. Někdy se stane, že se žárovkou současně vypadnou pojistky, respektive spadne jistič. I když výměna, lidově řečeno, prasklé žárovky v domácnosti určitě nebude pro většinu z nás neznámý pojem, následující rady, tipy a postup pro výměnu žárovky a nahození spadlého elektrického jističe mohou přesto přijít vhod.

Krok 1

Žárovky se vyrábějí v mnoha druzích, veliké, malé, se širokým i úzkým šroubením, silné, slabé apod. Pokud nejde o nějaké složitě zakrytované svítidlo, je její výměna jednoduchá. Pokud při prasknutí, vlastně jde o přehoření vlákna, žárovky vypadnou i pojistky či jističe, neopravujeme je před výměnou, aby do svítidla nešel žádný proud. Pokud žárovka praskla a jistič nevypadl, vypneme ho pro daný okruh.

Krok 2

Je-li žárovka ve vyšší poloze, postavíme si pod svítidlo pevnou židli, ale raději k tomu určené schůdky. Vadnou žárovku uchopíme do prstů, pokud není ještě žhavá, jinak raději chvilku počkáme nebo si vezmeme kus látky, rukavice apod. Pokud je žárovka celá, není problém s vyšroubováním, ale když při přepálení sklo praskne, je potřeba většího umu. Pak vezmeme ploché menší kleštičky a opatrně patku vyšroubujeme.

Krok 3

Novou žárovku vyjmeme z krabičky raději v rukavicích. Říká se, že otisky prstů způsobují menší světlost a větší poruchovost. Vylezeme na židličku nebo žebříček a žárovku zašroubujeme. Snad bychom se mohli zmínit o síle žárovky, ta by měla být uvedena na krabici nebo návodu svítidla. Ale jinak záleží na velikosti místnosti, potřeby osvitu a také na podílu z celkového osvitu, který má žárovka, kterou vyměňujeme.

Krok 4

Pokud je vše v pořádku, nahodíme jistič, a tím pádem by mělo vše svítit.

Krok 5

Může se však stát, že ani po nahození pojistek se byt nerozsvítí nebo pojistka vypadne okamžitě znovu. Pak nebyla jen chyba v žárovce, ale je i jinde. Může jít o staré svítidlo a něco se přepálilo uvnitř. Pak je potřeba svítidlo rozdělat a chybu opravit. To je někdy složité a chtělo by to raději odborníka. Chyba může být i jinde, pak je třeba vypnout, ale raději vytáhnout ze zásuvek všechny spotřebiče. Pak by snad mohly již jističe naskočit. Pokud se tak nestane, je chyba v rozvodu, a to chce odborníka. Jinak postupným zkoušením zjistíte, který spotřebič je vadný, a je ho potřeba buď opravit nebo vyměnit.

Krok 6

Ještě na závěr něco k jističům. V elektrické rozvodové skříni je u každého jističe uvedeno, pro který okruh slouží. Protože jsou ve elektrické síti tři fáze, je snaha rozdělit je rovnoměrně po bytě i domě, aby nebyla jedna fáze přetěžovaná. Proto můžete mít v bytě světlo i zásuvky na jiném jističi. Pro výměnu žárovky je tato informace dostačující, protože stejně na první pohled zjistíte, který jistič vypadl, protože jeho páčka je jediná v dolní poloze.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vymenit-prasklou-zarovku-v-domacnosti-jak-na-spadly-jistic-rady.html