jaktak.cz

Jak vyměnit vypínač osvětlení | postup

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vyměnit vypínač osvětlení | postup. Vypínače osvětlení v bytech jsou v podstatě dva, na jeden či dva obvody, odborně se říká jedno či dvoupólový. Při jedno obvodovém jde o jedno zapnutí žárovky nebo jiného zdroje světla, u dvou obvodového i to, že je svítidlo více žárovkové a je rozděleno tak, že může svítit jedna či druhé polovina nebo obě současně.

Krok 1

1. Nejčastějším koncem vypínače je, že praskne vnitřní pružinka neboli pérko. Pružinka je stavěná na určitý počet vypnutí a zapnutí, ale jednou se stane, že již nevydrží. Pružinka se koupit nedá, takže musíme vyměnit vypínač celý.

2. Vypneme pojistky, to je základní krok, protože jinak může dojít k vážnému úrazu.

3. Menší šroubovák zasuneme pod svislý okraj vypínače, aby se uvolnila osička kolébky.

4. Vnitřní část vypínače drží na dvou šroubečkách. Ty šroubovákem uvolníme a pootočením vnitřku se přes kulaté otvory vnitřek vyjmeme.

5. Ze zdi do vypínače vedou dva vodiče (dráty), pokud je vypínač jednopólový, pokud je dvoupólový, tak tři. U novějších elektrických instalacích tři nebo čtyři, ale jeden z nich je zelený, to je uzemnění.

6. Uvolníme všechny vodiče a pamatujeme si, jak byly zašroubované.

7. Je-li vypínač barevně i tvarově odlišný, je třeba vyměnit i vnější rámeček. Ten je přichycen také dvěma šroubky, které šroubovákem trochu uvolníme a pootočením rámečku přes kulaté otvory a přes hlavičky šroubků sejmeme.

8. Nyní následuje opačný proces, nejprve podle potřeby na stěnu montujeme rámeček. Do nového vnitřku vypínače uchytíme za hlavičky šroubů všechny vodiče tak, jak byly upevněny ve starém. Pokud je vypínač jednopólový, je to jednoduché, protože nemáme vlastně možnost, jak to splést, jen můžeme světlo přepólovat.

9. Pro dvoupólové vypínače platí, že když zaměníme vodiče, můžeme vyrazit pojistky. Ze zdi totiž vedou tři kabely, pokud byly stavení elektrikář šikovný, je jeden z nich třeba hnědý nebo jinak barevný, ale jen ne zelený nebo žlutozelený, to je vždy uzemnění. Takže tady je opatrnost důležitá. Pokud máme zkoušečku, můžeme kabely před zpětnou montáží překontrolovat, svítit by měly u dvoupolohového ty, které dáme každý na jednu stranu vnitřku, zbylý kabel, to je nulák, doprostřed.

10. Nahodíme pojistky. Pokud se svítidlo rozsvítilo, jsme šikovní. Pokud to zableskne a pojistky vyletí, měli jsme sice snahu, ale drátů bylo mnoho. Odšroubujeme kabely a dva přehodíme. Proces pak pokračuje nahozením pojistek a zkouškou zapnutí. Teď by se nemělo již nic stát.

11. Nezapomeneme zapojit i uzemnění, pokud ze zdi vychází zelený či žlutozelený kabel.

12. Vnitřek vypínače připevníme na zeď. Kolébku (či dvě, pokud jde o vypínač dvoupólový) nasadíme na jedné straně a druhou trochu odsuneme, abychom mohli zasunout i středovou osu kolébky do otvoru po straně rámečku.

13. Pokud nám osa kolébky zapadla a vypínač cvaká, můžeme zapnout pojistky a svítit. Práce s vypínačem je práce s elektrickým proudem, a ten je vždy nebezpečný, takže pokud se na výměnu necítíte, raději pozvěte odborníka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vymenit-vypinac-osvetleni-postup.html