jaktak.cz

Jak opravit a srovnat nohy židlí a stolů | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak opravit a srovnat nohy židlí a stolů | rady. Pokud se začne stůl nebo židle houpat z nohy na nohu i na rovné ploše, je třeba nejprve zjistit příčinu této nesrovnalosti. Na spodní část nohy kuchyňského stolu nebo židle může být zaražený obyčejný připínáček, přilepená nečistota či zaschlý zbytek jídla. Odstranění "závady" je hračka. Na nesrovnalost způsobenou třeba dlouhodobou zátěží na jednu nohu si ale přichystejte už nářadí a šikovné ruce.

Krok 1

Trápí vás kývání židle nebo stolu u nového kusu nábytku? Reklamujte jej. Záruka se však nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U nábytku prodávaného se slevou se záruka nevztahuje jen na vady, pro které byla nižší cena sjednána. I když jste koupili nový kus nábytku, před jeho reklamací se přesvědčte, že kývaní stolu nebo židle není způsoben nerovnou podlahou, zvlněným linoleem v kuchyni nebo zbytkem jídla na noze.

Krok 2

Pokud se vada projeví u staršího stolu nebo židle, tedy že na nábytek se již nevztahuje záruka, přikročíme k opravě svépomocí, u vzácnějších kousků nábytku povoláme řemeslníka. K nápravě přikročíme dvěma způsoby:

- buď zkrátíme tři delší nohy

- nebo prodloužíme dřevěnou podložkou kratší nohu

V prvním případě postupujeme tak, že židli nebo stůl postavíme na rovnou plochu a metrem nebo pravítkem změříme rozdíl mezi kratší nohou a podlahou. Následně zkrátíme jemnou pilkou, dlátem či pilníkem o rozdíl délek tři zbývající nohy. Ke zkrácení můžeme použít podle potřeby a naměřeného rozdílu i vibrační brusku nebo přímočarou elektrickou pilku. Abychom dosáhli dokonalé rovnováhy nábytku, poslední milimetr raději zabrousíme, než uřežeme. Ve druhém případě chybějící část nohy vyrobíme z kousku dřeva. Sílu, resp. výšku zvolíme raději o málo větší. Podložku pak přiklížíme nebo přilepíme ke kratší noze, upevníme pomocí svěrky nebo židli či stůl postavený na rovné podlaze zatížíme. Po vytvrdnutí pojidla zbrousíme do požadovaného tvaru a výšky.

Krok 3

Může se stát, že noha židle nebo stolu se zlomila. Příčinu hledejme v nešetrném zacházení, ale i v červotočích. Nohu je pak potřeba nahradit celou. Červotoč ale mohl napadnout celý kus nábytku. Proto nábytek prohlédneme a zjistíme rozsah poškození. Poškozená část se odřízne a nahradí kusem ze stejného případně podobného dřeva. Pro lepší dojem je dobré snažit se o dodržení kresby let, aby nová část navazovala na původní dřevo. Rozměr nové části by měl být opět o milimetr větší. Ve spoji se vyvrtají dírky pro kolíčky, pak se spoje zklíží nebo slepí a upevní či zatíží. Po vytrdnutí se již jen zabrousí do požadovaného tvaru a případně nalakují a je hotovo.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-opravit-srovnat-nohy-zidli-stolu-rady.html