jaktak.cz

Jak brousit a natírat prkenné podlahy | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak brousit a natírat prkenné podlahy | rady. Dřevěnou podlahu je někdy třeba ošetřit, tedy vybrousit a natřít. Je to třeba po opravě podlahy nebo když usoudíme, že je to nutné.

Co je potřeba

páčidlo na obvodové lišty
šroubovák
brusky
ochranné prostředky proti prachu
ruční škrabka
kladivo
kleště
průbojník
laky, vosky apod.
štětce

Krok 1

1. Nejdříve odstraníme obvodové lišty odšroubováním nebo páčidlem, ale tak, abychom je co nejméně nebo vůbec poškodili. Můžeme je očistit a i třeba nově natřít, pokud jsou dřevěné.

2. Prohlédneme pozorně celou podlahu, aby v ní nebyly nějaké vyčnělé hřebíky nebo jiné kovové věci. Je třeba je neprodleně odstranit. Pokud jsou prkna přitlučená hřebíky, musíme je průbojníkem zarazit co nejvíce do dřeva, aby netrhaly brusný papír na brusce.

3. Při broušení používejte čistou obuv, nejlépe papuče. Vybroušené podlaze vadí i mastnota z nohou. Stejně tak vyčistěte kolečka a spodek brusky a všechno nářadí, aby z něho třeba nekapal olej.

4. Utěsněte dveře do sousedních místností, aby se do nich nedostal prach. Vybavte se ochrannými pomůckami, jako je respirátor a ochranné brýle.

5. Nastavte pečlivě hloubky broušení, obvykle stačí 1 mm. Pokud se brousí stará podlaha, doporučuje se použít na první broušení hrubší zrnitost brusného papíru (36), a pak zjemňovat na 100.

6. Parkety se brousí po směru vláken, je třeba udržovat stejnoměrnou rychlost, nezastavovat se spuštěným válcem na místě a neměnit náhle směr. Podél stěn se nechává asi metr nevybroušené podlahy, ten se pak zbrousí návazně v opačném směru v nasazené brousící stopě. Pokud podlaha po prvním broušení má stále nerovnosti, je potřeba proces zopakovat broušením kolmo na stopu. Po každém broušení je třeba podlahu pečlivě vysát od pilin a vytřít vlhkým hadrem. Poslední broušení, tzv. ”načisto”, se dělá ve směru dopadajícího světla. Výsledná plocha by měla být bez i sebemenších nerovností a měla by mít všude stejnou barvu.

7. Po hlavním broušení zůstávají podél stěn a v rozích úzké nevybroušené proužky. Ty se odstraní krajovou bruskou a brusným papírem, nejlépe na tzv¨. žehličce nebo na dřevěném špalíku. Nejprve se brousí rohy a místa, kam se krajovka nedostanete, pak se teprve i ona nasadí. Pokud zbydou malé kousky u stěn, překryjí se podlahovými lištami.

8. S bruskou krajovkou se pracuje podobně jako s bruskou velkou. Nesmí se zastavit a pohybovat se musí stejnoměrně bez velkého tlaku.

9. Před posledním broušením je nutné vyspárovat mezery, vypadlé suky, praskliny a pod. Na to se používá tmel smíchaný s brusným prachem v poměru 1:1, pak se bude podobat podlaze.

10. Podlaha je vybroušená, vyluxovaná, vytřená, připravená na povrchovou úpravu. Na tu je na trhu velký výběr olejů, laků, vosků a jiných přípravků. Jejich funkcí je zejména ochrana dřeva, ale i estetika. Laky či ostatní tekuté přípravky se nanášejí válečkem v tenké vrstvě, přečtěte si řádně návod. Natírá se vždy od místa, odkud dopadá denní světlo, pak proti světlu můžeme vidět dobře chyby, které lze opravit. Nenatírejme celou podlahu naráz, ale v pruzích asi 1,5 metru širokých a v celé délce místnosti.

11. Po řádném zatvrdnutí laku se podlaha ručně přebrušuje tzv. mezibrusem, aby se zbavila zdrsnělin a přebytku laků. Při broušení používáme jemný papír (120, 150) a nesmíme strhnout právě nanesený lak.

12. Před druhým nátěrem opět podlahu vyluxujeme a vytřeme. Lak nanášíme stejným způsobem jako při vrstvě první.

13. Na čerstvě nalakovanou podlahu se nemá vstupovat alespoň 24 hodin.

14. Pokud budeme nanášet vosk či olej, můžeme válečkem, kartáčem nebo nerezovou špachtlí šikmo ke spárám v jednom nátěru. Místa s přebytkem materiálu je nutno asi za půl hodiny rozleštit. Po zatvrdnutí se podlaha leští znova.

15. Poznámky na závěr: Zastiňme čerstvě natřenou podlahu před slunečním svitem. Čas schnutí se krátí dostatečným větráním místnosti. Podlaha se snadno myje, ale je potřeba ji občas přeleštit voskovou leštěnkou. Nepoužívejte při údržbě drátěnku nebo chemikálie. Malé poškrábání se opravuje parafínovým voskem nanášeným hadříkem. Větší rýhy se maskují voskovými pastelkami. Prevence proti poškrábání je i časté zametání či luxování.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-brousit-natirat-prkenne-podlahy-rady.html