jaktak.cz

Jak ošetřovat a čistit kovy | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak ošetřovat a čistit kovy | rady. Čistění kovových předmětů je doma častou činností, protože bez kovových výrobků si domácnost nedokážeme představit. Myslíme tím hrnce, příbory, pekáče atd. Ty se myjí klasicky vodou se saponátem, drhnou drátěnkami nebo pískem na nádobí. Při větším znečištění nádobí odmáčíme, ale s tím asi nebudete mít problémy. Ty mohou nastat, když se pustíme do čištění věcí ne denní potřeby.

Co je potřeba

Stůl
Stará deka
Leštěnka na kov
Průhledný lak
Vazelína
Základní a vrchní barvy
Ochranné sáčky na stříbro
Voda, sůl, ocet
Jemná drátěnka
Odrezovač
Měkký kartáček

Krok 1

1. Kovové předměty čistíme vždy na podložce z měkké látky, třeba staré deky. Kdybychom tak činili přímo na desce stolu, určitě ho alespoň poškrábneme. Pozor na ozdobné předměty, které nejsou jen z kovu, ale třeba ze slonoviny, dřeva a podobně. Mohlo by se stát, že některé čisticí prostředky by je, nebo také lepidlo, mohly poškodit nebo zcela zničit.

2. Kovové povrchy předmětů lze částečně chránit leštěnkami na kov. Větší ochranu však skýtá speciální povrchová úprava. Na mosazi by to byl průhledný lak, na chromu vrstva vazelíny a na neupravenou litinu nebo ocel je vhodný základní a vrchní nátěr nebo také mastnota. Stříbro je však dobré skladovat v ochranných sáčcích či zásuvkách s měkkým obložením.

3. Pravidelným čistěním a leštěním u kovů bráníme vytvoření koroze. Pokud však vznikne, nebo jsme takový neudržovaný předmět získali, používají se k jejímu odstranění účinné prostředky.

4. Obnovení zašlých povrchů nenalakovaných mosazných předmětů je možné leštěnkou na kov. Když ale ani ta nebude stačit, měl by pomoci roztok ze čtvrt litru vody, lžíce soli a lžíce octa. Pomocí jemné kovové drátěnky a tohoto roztokem předmět opatrně omýváme. Po odstranění zašlé vrstvy myjeme předmět v horké mýdlové vodě, opláchneme, usušíme a vyleštíme leštěnkou. Když je předmět ale hodně zkorodovaný, necháme ho v roztoku ponořený delší čas nebo použijeme odrezovač.

5. Na bronz se nikdy nepoužívají brusné prostředky. Bronzové předměty se pouze myjí teplou mýdlovou vodou, opláchnou a osuší. Pro ochranu je lze opatřit slabou vrstvou leštěnky.

6. Na cínových předmětech se na vzduchu po delším čase vytvoří šedá patina. Leštěnkou předmět vyleštíme do stříbrného lesku.

7. Stříbro mívá na vzduchu po čase hnědě až nachově zbarvený povlak, který je zapříčiněn sirníkem. Stříbrné předměty se mají mýt po každém použití a před případným leštěním. Občas se stříbro může omýt v horké vodě, a pak vytřít měkkým hadrem. Důkladným leštěním měkkou látkou můžeme stříbru dodat vysoký lesk. Pokud jsme se stříbrným nádobím podávali rybu, je dobré se zbavit rybího zápachu tím, že nádoby i příbory myjeme ve vodě, do které jsme přidali lžíci hořčice. Zašlé stříbro lze oživit leštěnkou, která mu pak vytvoří ochrannou vrstvu. Pracujeme v rukavicích, aby se povrch chránil před poškrábáním nehty a působením potu a kyselin z povrchu ruky. Zdobené stříbro čistíme měkkým kartáčkem na ruce a pak leštíme měkkým kartáčem na vlasy.

8. Chromované předměty myjeme mýdlovou vodou, odstraníme tak špínu a mastnoty. Můžeme použít měkký kartáček. Pokud se předmět slabě zabarví, přidáme do vody několik kapek čpavku. Nikdy nesmíme použít brusné prostředky, protože by se narušil slabý povlak chromu. Předmět po opláchnutí a osušení vyleštíme krémovou leštěnkou na chrom. Pokud na některých místech již chrom chybí nebo je odřený, měli bychom předmět nechat znovu ochromovat.

9. Vyčištěná měď má červenohnědou barvu, koroze se projevuje jako tmavě šedohnědá barva, na neudržované mědi se vytvoří světle zelený povlak, což je měděnka. Čištění mědi je podobné jako u mosazi, musíme však pracovat opatrně, tedy bez drátěnky nebo podobné techniky, aby se neporušila patina.

10. Ocel koroduje ve vlhkém prostředí, vytváří se vrstva rzi. Ta může bez odstranění celý předmět nebo zařízení zcela zničit. Než ji budeme odstraňovat, měli bychom několik hodin před prací napustit předmět parafínem, a pak ho drhneme jemnou drátěnkou. Silně zkorodované předměty se ošetřují koupelnovým odrezovačem. Zdobené předměty můžeme chránit před rzí vrstvou voskové leštěnky, průhledného laku nebo natřením základního a vrchního nátěru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-osetrovat-cistit-kovy-rady.html