jaktak.cz

Jak opravit rozbité porcelánové předměty | postup

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak opravit rozbité porcelánové předměty | postup. Rozbitý porcelán nenosí sice tolik neštěstí jako zrcadlo, ale vždycky to člověku přijde líto. Když si však předmět sami spravíme, o to víc nás to potěší. Přitom to není nijak složité, chce to jen trpělivost a trochu šikovnosti.

Co je potřeba

rozbitý porcelánový talíř
epoxidové lepidlo
skalpel
jemný brousící papír
denaturovaný líh

Krok 1

1. Pokud se nám rozbil talíř, je oprava trochu složitější, než třeba u hrníčku. Jde o to, že talíř je poměrně hmotná věc a přitom slepované plochy jsou malé. Dnes to můžeme řešit koupí kvalitního lepidla.

2. Epoxidová dvousložková lepidla jsou odolná proti teplu, netvrdnou rychle, a tak máme čas přesně sestavit jednotlivé části. Tuhnutí lze urychlit zvýšením teploty.

3. Práce s kontaktními lepidly přináší problém v tom, že tuhnou takřka okamžitě.

4. Tixotropní druhy lepidel pomalejším tuhnutím naopak umožňují dostatek času pro nápravu případného vychýlení.

5. Pokud se rozbije běžný užitkový porcelánový předmět, nezabýváme se opravou, raději kupme nový. Opravujme jen cenné nebo památné předměty. U nich se opravují i praskliny a odštípnuté okraje. Věřte, že opravou značně prodloužíte jeho životnost.

6. Při rozbití talíře, strany lomu osušíme a očistíme. Vyzkoušíme, jak se má talíř správně složit. Zdrsníme okraje lomů brusným papírem. Namícháme lepidlo podle návodu a pečlivě naneseme na strany lomu dvou sousedních částí a přitlačíme k sobě. Pokud se talíř rozbil na víc než dva kusy, vždy slepujeme jen dva, a další až po zatuhnutí. U více částí můžeme slepovat po dvou částech odděleně, čímž slepení urychlíme. Přebytečné lepidlo odstraňujeme denaturovaným lihem. Díly při zasychání pevně fixujeme. U vícedílného lepení začínáme u vnitřních částí a míříme k okraji. Ze spár vytlačujeme co nejvíc lepidla, resp. aby ho zůstalo co nejmíň, protože jinak předmět nabývá na svém objemu, a pak by se nemusel poslední díl vejít.

7. Při zasychání talíř uprostřed podepřeme, například plastelínou, zmačkaným alobalem nebo ho položíme do mísy s pískem. Nerovnosti po zatvrdnutí lepidla můžeme zarovnat skalpelem nebo žiletkou, jemně zabrousíme, aby byl povrch hladký.

8. Obdobně postupujeme i u jiných předmětů, jako jsou hrníčky, konvice atd.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-opravit-rozbite-porcelanove-predmety-postup.html