jaktak.cz

Jak vyměnit a opravit sádrokarton | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyměnit a opravit sádrokarton | rady. Sádrokarton byl jistě velikým zvratem ve stavebnictví, protože ulehčil mnohé práce, například zdění příček, stropů a podobně. Samozřejmě není všemocný a všude se nehodí, ale to neplatí pro byty. Sádrokartonové desky jsou určené právě pro použití v interiérech, a to jak v bytových, tak i v občanských a průmyslových stavbách. Sádrokartonové konstrukce mají protipožární, akustické, tepelně izolační vlastnosti.

Co je potřeba

tmel na sádrokarton
výstužná páska
šrouby typu TN
profil (např. velmi odolný rigiprofil)
speciální samolepicí záplata
špachtli
filcové hladítko
vrtačka
voda na rozdělávání tmelu
nádoba na rozdělání tmelu

Krok 1

1. Výměna sádrokartonových desek je pro laika poměrně náročná. Z pevných stěn nejdřív odstraníme olištování stěn a obložení dveří. Odstraníme staré desky. U rovných stěn přibíjíme nové desky přímo na jejich povrch. U rámové příčky podle potřeby uřízneme desky, aby jejich šířka souhlasila s roztečí stojin. V obou případech je třeba upravit desky tak, aby nám zůstala 12 mm mezera u paty stěny pro snazší montáž. Potom desky připevníme, spoje překryjeme a obnovíme lištování a obložení.

2. Desky se přibíjí k dřevěnému rámu u stojanové příčky nebo k dřevěným prknům, tedy u suchého obkladu na pevné stěny. Je nutné, aby svislé i vodorovné spoje se dotýkaly v místě pevného dřevěného podkladu. Je také dobré si pořizovat desky stejné výšky a šířky. Tím si ušetříme zbytečné řezání desek. Ještě připomínku, že rozestup stojin bývají 45 či 60 cm a pro místností s vysokými stropy se doporučují desky 240 až 250 cm dlouhé. Ovšem někdy se stává, že se musí použít dva panely nad sebou.

3. K řezání sádrokartonových desek přistoupíme, když nemáme desky stejné výšky, jakou má naše místnost, nebo šířka nesouhlasí s roztečí trámů. Nejprve prořízneme vrstvu papíru v místě dělení ostrým nožem. Pak postavíme desku na hranu, budoucím řezem svisle, uchopíme rukou její vrchní část a desku sklápíme k druhé ruce. První rukou desku prohýbáme, až se zlomí jádro desky, ale papír na vnitřní straně zůstane neporušený. Sklopíme části desky pod úhlem 90°, prořízneme shora a oddělíme odpadlou část.

4. Vyřezávání desek kolem překážek se provádí pilkou "děrovkou". Pozor ale na to, že musíme desku podložit, aby se nezlomila. U vnějších rohů ponecháme z jedné strany přesahovat krycí papír, který nám překryje řez.

5. Nejjednodušší opravou je oprava speciální záplatou, kde místo poškození překryjeme speciální samolepicí záplatou na sádrokarton. Pak naneseme alespoň jednu vrstvu tmelu, necháme zaschnout a opravené místo zahladíme.

6. Pokud chceme desku "záplatovat", je jednodušší jejich vyplňování. U menších otvorů uřízneme kousek desky, větší na výšku i šířku, než je díra. Tento kousek upevníme zezadu v otvoru tmelem nebo hřebíky a dokončíme opravu vrchním tmelem. Tmel se nanese do otvoru, uhladí se a nechá zaschnout. Místo pak přelepíme výstužnou páskou přímo na vrstvu tmelu a špachtlí se zatlačí. Místo opět překryjeme vrstvou tmelu a po zaschnutí zabrousíme dohladka.

7. U středních děr budeme záplatovat skutečným sádrokartonem. Do díry vložíme zezadu kus rigiprofilu. Vytvoříme kus sádrokartonu podle otvoru tak, aby hrany na výřezu opravované desky a hrany na novém kusu desky měly spáru ve tvaru "V". Tento nový kus připevníme pomocí vrtačky a šroubů typu TN k rigiprofilu. Spáry vyplníme tmelem a necháme zaschnout. Pak opět naneseme slabou vrstvou tmelu na sádrokarton a do něho vložíme výstužnou pásku. Opět přetmelíme a po zaschnutí přebrousíme dohladka.

8. Pokud je díra větší než 0,75 m, vyřízneme pravoúhle část desky k nejbližší stojině. Uřízneme pruh desky ve velikosti vzniklého otvoru a přibijeme ho na obou stranách hřebíky ke stojinám. Horní a dolní okraj zpevníme bandážní páskou nebo vmáčkneme zednickou lžící trochu vrchního tmelu do spár. Pak povrch záplaty hladce přetmelíme a po zaschnutí přebrousíme dohladka.

9. Na rýhu postačí tmel a zpevnění výstužnou páskou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vymenit-opravit-sadrokarton-rady.html