jaktak.cz

Jak ošetřit kov proti korozi | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak ošetřit kov proti korozi | rady. U různých kovových věcí se často stává, že zreznou a stává se to tehdy, když se dostanou do prostředí, kde takový kov může snadno oxidovat. Je to nejčastěji po kontaktu s vodou nebo vlhkým prostředím. Proti korozi lze ovšem poměrně snadno bojovat a nabízí se k tomu celá řada osvědčených způsobů, které může vyzkoušet každý. Jak ošetřit kov proti korozi?

Krok 1

1. Koroze

Zní to paradoxně, ale kov můžete nejlépe ošetřit proti korozi tak, že ho necháte zkorodovat. Přes zoxidovanou vrstvu se následně již nedostane další vlhkost a tak je kov dokonale chráněn. Tento proces se běžně dělá u měděných okapů i u kovových nástrojů.

2. Nátěr

Nejjednodušší způsob ochrany, kov jednoduše natřete barvou nebo lakem a následně k němu vlhkost nepronikne. Pokud je ovšem kov už zkorodovaný, tak nátěr nestačí. V takovém případě musíte nejdřív odstranit rez a to buď drátěným kartáčem nebo brusným papírem. Teprve na čistý kov lze nátěr aplikovat.

3. Pokovení

Tato metoda jsou často používaná, pokud je na kov nanesena vrstva jiného kovu, který nekoroduje, tak se dosáhne ideální kombinace. K pokovení se často používá zinek, chrom a další kovy.

4. Ochranný povlak z nekovů

Nejznámějším povlakem je smalt, kov se smaltuje takovým způsobem, že se na něj nanese vrstva z borosilikátových skel. Dále je používané sírování a fosfátování.

5. Katodická a anodická ochrana

Při katodické ochraně se chráněný předmět stává katodou a při anodické zase anodou. Následně jsou kovy vůči korozním činidlům imunní.

6. Úprava prostředí

Velmi vhodnou možností je úprava prostředí, která spočívá v tom, že jednoduše vytvoříme takové podmínky, ve kterých kov nebude korodovat. Podmínkou je vždy dostatečně větraný vzduch, který neobsahuje mnoho vlhkosti. Bohužel ne vždy je jednoduché takových podmínek dosáhnout. Je vhodné použít například různé pohlcovače vlhkosti aj.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-osetrit-kov-proti-korozi-rady.html