jaktak.cz

Jak používat chlévský hnůj | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak používat chlévský hnůj | rady. Chlévský hnůj je zlatem všech zahrádkářů, kteří ho obdivují pro své hnojící schopnosti. Jedná se o nesrovnatelně lepší hnojivo, než jakákoliv chemická hnojiva. Samotný hnůj je směsí výkalů hospodářských zvířat, které jsou smíchány s podestýlkou. Všeobecně se rozděluje hnůj právě podle druhů zvířat, které se podíleli na jeho vzniku. Použití hnoje je velmi široké, jak ho tedy na zahradě využijeme?

Krok 1

Kravský hnůj a jeho použití

Velmi vyhledávaný hnůj, který je výživným hnojivem využívaným k hnojení všech druhů rostlin. Samotná kráva se živí pouze rostlinnou stravou, z toho důvodu je kravské hnojivo tím nejlepším, co mohou rostliny dostat. Kravský hnůj vždy přidejte k zemině, nebo ho s ní smíchejte a rostliny rázem rychleji porostou, jelikož budou mít mnoho živin.

Krok 2

Koňský hnůj a jeho použití

Koňský hnůj má stejné využití jako kravský hnůj, skvěle hnojí jakékoliv rostliny. Pokud jím disponujete, tak ho použijte i do kompostérů pro vytvoření kvalitního kompostu.

Krok 3

Prasečí hnůj jeho použití

Tento druh hnoje se nehodí ke všem druhům rostlin, a to proto, že má málo vápníku a draslíku. Použijte ho směle ale pro hnojení maliníků, pórku a celeru.

Krok 4

Králičí, ovčí a kozí hnůj

Jedná se o nejvýživnější hnoje bohaté na živiny. Používejte je pouze u rostlin, které vyžadují mnoho živin, u ostatních rostlin by způsobil příliš rychlý růst, takže ho spíše kompostujte.

Krok 5

Drůbeží trus a jeho použití

Velmi rychle se rozkládá, používejte ho pouze do kompostů. Nepoužívejte ale hnůj z velkochovů, ten obsahuje nevhodné látky jako třeba fosfor.

Nepoužívejte
Většina hnojů je tedy skvělá na hnojení, ostatní jsou perfektní na kompostování, ale je třeba si dávat na určité věci pozor. Hnůj nesmí nikdy pocházet od zvířat, které užívají jakékoliv léky, antibiotika nebo hormony. Tyto látky se totiž nerozloží a dostanou se i do rostlin, které hnojíme. Vždy se ujistěte, jaký má hnůj původ. Jinak se nemusíte bát hnůj používat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pouzivat-chlevsky-hnuj-rady.html