jaktak.cz

Jak vybrat závitník | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat závitník | rady. Závitníky jsou samozřejmou výbavou každého kutila, ale také průmyslové dílny. Závitníky nepatří mezi nástroje, které se vybírají zrovna každý den, a proto byste měli jejich výběru věnovat dostatečnou pozornost. Nejedná se sice o drahé nářadí, ale i tak je vhodné se držet vašich požadavků, abyste vybrali takový závitník, jaký skutečně potřebujete. Jak vybrat závitník?

Krok 1

Závitníky podle závitu

Nejprve se rozhodněte, jaký typ závitníku potřebujete pro svoji práci používat. Závitníky se vybírají podle typu závitu, který chcete vytvořit. Standardně máte na výběr mezi třemi nejpoužívanějšími druhy a to jsou metrický, Whitworthův a trubkový závit. Označují se jako M,W a G. Méně používanější jsou dále pancéřový, unifikovaný, trapézový a oblý závit (Pg, UNC, Tr, Rd).

Krok 2

Běžné a průmyslové závitníky

Na výběr máte také běžné a průmyslové závitníky. Pro občasné použití v dílně si vybírejte jedině běžné závitníky. Při běžném použití se využívají 3 závitníky k vytvoření 1 závitu. První závitník je označen jedním proužkem a ubere 60% materiálu. Další je označen dvěma proužky a ubere 30% materiálu. Poslední je kalibrační a je obvykle bez označení, ubere zbylých 10%. V průmyslové výrobě se používá standardně pouze jeden závitník, který vykoná všechny 3 práce najednou.

Krok 3

Materiál, z něhož je závitník vyroben

Pokud si půjdete závitníky zakoupit, tak se vám nabízí nejčastěji závitníky z nástrojové oceli a rychlořezné oceli. Pokud vám jde o kvalitu a dlouhou životnost, tak je lepší rychlořezná ocel, ale je dražší. Pro občasné využití je zbytečné investovat více a je vhodné vybrat běžné závitníky z nástrojové oceli.

Krok 4

Výrobce závitníků

Nikdy si nekupujte závitníky z obyčejných obchodů, ale vždy od výrobce. Cena se pohybuje v řádech desítek korun, u speciálních závitníků s povrchovou úpravou i v řádech stovek korun. Vhodnou značkou je například Narex.

Krok 5

Normy

Pro závitníky jsou předepsané normy, které se vztahují pro určité země. V zahraničí byste se mohli setkat s jinými normami. Zohledněte i tento parametr při výběru vhodného závitníku nebo sady závitníků.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-zavitnik-rady.html