jaktak.cz

Jak udělat opilá oříšková srdíčka | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Chutnají a vypadají báječně. Hodí se jako vánoční cukroví a během roku si je můžete upéct pro jakoukoliv příležitost. Opilá srdíčka jsou ochucena alkoholem – rumem, ale nemusíte se je obávat dát ke konzumaci dětem. Pečením tato malá dávka alkoholu vyprchá, ale zůstane jen příjemné voňavé aroma. Přinášíme k vyzkoušení tento recept.

Co je potřeba

Na těsto:

400 gramů hladké mouky

kostku másla

140 gramů cukru

2 žloutky

citronová kůra

Na vrchní ořechovou část:

300 gramů moučkového cukru

80 gramů vlašských ořechů

50 gramů másla

3 lžíce rumu

sníh ze dvou žloutků

Krok 1

Hladkou mouku prosejeme na vále. Přidáme máslo částečně změklé a nakrájené na plátky, cukr, vaječné žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Ručně zpracujeme a prohněteme v hladké těsto. Pokud nám to čas dovolí, necháme jej asi hodinu v chladnu odpočinout.

Krok 2

Pak vyválíme na pracovním vále slabý plát a vykrajujeme srdíčka, která pokládáme na plech. Upečeme dorůžova při teplotě 180 °C po dobu cca 8–10 minut a necháme zchladnout.

Krok 3

Vlašské ořechy rozlouskáme, dobře prohlédneme, aby mezi jádry nezůstaly zbytky skořápek a rozdrtíme na drobnou směs, nebo umeleme na masovém strojku. Zpracujeme ořechovou hmotu tak, že smícháme rozdrcené vlašské ořechy s moučkovým cukrem, máslem, rumem a sněhem ze dvou bílků, nejlépe ušlehaným v páře.

Krok 4

Ořechovou hmotu rozválíme na pracovním vále posypaném moučkovým cukrem a začneme vykrajovat srdíčka. Vykrájená ořechová srdíčka pokládáme na upečená linecká srdíčka a trochu přimáčkneme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-opila-oriskova-srdicka-recept.html