jaktak.cz

Jak pěstovat kamčatskou borůvku | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat kamčatskou borůvku | rady. Kamčatská borůvka (zimolez kamčatský) je ovocnou dřevinou rostoucí jako keř, obvykle do výši 150 cm. Pochází ze Sibiře a Kamčatky, kde roste na pasekách a rašeliništích. Svými plody se sice podobá kanadské borůvce, liší se ale menší náročností na pěstování. Podlouhlé modré plody sice chutí i tvarem připomínají kanadské borůvky, ovšem druhově se o žádnou borůvku nejedná. Oblíbenost kamčatské borůvky spočívá v možnosti sklízet plody již v květnu. Od dubna do května kamčatská borůvka kvete a v květnu dokonce začínají dozrávat první plody, které jsou bohaté na vitamín C a B, hořčík, vápník, draslík a fosfor.

Krok 1

Zimolez, neboli borůvka kamčatská, patří mezi samosprašné rostliny, květy jsou opylovány hmyzem. Vhodné je však v její blízkosti vysadit ještě jeden druh, čímž se dosáhne větších výnosů. Koncem léta borůvka začne shazovat listy a ukončuje růst.

Krok 2

Nejvhodnějším stanoviště pro pěstování kamčatské borůvky je polostín. Na rozdíl od ostatních borůvek, či prostě od borůvek, tento zimolez nevyžaduje kyselou půdu ani rašelinu. Na půdu je naprosto nenáročný, kromě úplně suchých míst.

Krok 3

Keříčky kamčatských borůvek vysazujeme do běžné zahradní zeminy zhruba 1,5 m od sebe. Vzrostlé kamčatské borůvky jsou vhodným okrasným i ovocným keřem v zahradě. Dobře se ale pěstují i ve větších nádobách na terasách a balkónech. V první roce po výsadbě je důležitá vydatná zálivka, hlavně v suchých letních dnech.

Krok 4

Na jaře je dobré mírné přihnojení Cereritem. Před vysycháním půdy kolem keřů se můžeme bránit mulčováním, čímž se povrch zeminy udržuje v přirozené vlhkosti. Nevyžadují žádný řez, jen každý pátý rok je třeba odstranit staré větve kvůli zmlazení keře.

Krok 5

Nejvíce plodů sklidíme na jednoletém dřevě. Dozrávající plody lákají ptáky, proti kterým je dobré ochránit borůvky sítěmi.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-kamcatskou-boruvku-rady.html