jaktak.cz

Jak pěstovat eukalyptus | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat eukalyptus | rady. Eukalyptus, neboli česky blahovičník, je druh dřeviny, která se vyskytuje v přírodě v mnoha odrůdách stromů i keřů. Jejich domovem je převážně Austrálie, kde roste kolem 700 druhů dosud známých blahovičníků. Různé druhy se vyskytují v celé oblasti tropů a subtropů, včetně Ameriky, Afriky, Číny, Středního východu a Středomoří. Několik eukalyptů patří mezi nejvyšší stromy vůbec. Nejznámější je australský Mountain Ash měřící údajně 99,6 m.

Krok 1

Je známo, že z listů blahovičníků se získává éterický olej obsahující složky, které jsou přírodními dezinfekčními prostředky. Používá se pro čištění, deodorační účinky, v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Zejména jsou známy jeho pozitivní účinky na dýchací trakt. Blahovičník má i kvalitní dřevo, které se používá například k výrobě hudebních nástrojů. Nektar některých druhů eukalyptu se používá k získávání vysoce kvalitního medu.

Krok 2

V našich podmínkách se eukalyptus nejčastěji pěstuje jako pokojová rostlina. Pěstování není příliš náročné a rychlý růst vás překvapí. Podmínky vyžaduje přibližně stejné, jako je to u tlustic nebo kaktusů, i když vyžaduje o něco více péče.

Krok 3

Pokojový eukalyptus vypadá jako modrošedá rostlina se zeleným nádechem. Kulaté lístky rostou na tenkých stoncích, a pokud je rozemnete v dlaních, ucítíte typickou eukalyptovou vůni. Je to dáno obsahem silic eukalyptu v množství asi 2 %.

Krok 4

Vůně eukalyptu v místnosti může odrazovat komáry a případně zlepšovat ovzduší zejména v ložnici. Proto se tato rostlina doporučuje osobám s dýchacími potížemi nebo astmatikům.

Krok 5

Ekukalyptus vyžaduje místo bez přímého slunce s rozptýleným světlem a dostatečnou zálivkou, avšak bez přemokření. Pěstební substrát by měl být občas doplněn rašelinou. Eukalyptu pěstovanému v domácím prostředí velice prospívá letnění na zahradě v polostínu. Zalévat bychom jej v létě venku měli ihned, jakmile povrch zeminy vyschne.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-eukalyptus-rady.html