jaktak.cz

Jak pěstovat brusinky | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat brusinky | rady. Brusinky jsou lesní plody, které jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé. Pomáhají při zánětu močových cest, obsahují mnoho antioxidantů, snižují krevní tlak. V kulinářství se brusinky používají na mnoho způsobů, u nás známe brusinkovou omáčku, brusinkovou marmeládu, brusinkovou šťávu, víno, atd. Nemusíte však za brusinkami jen do lesa, můžete si je vypěstovat na zahradě, nebo dokonce i doma v květináči. Jak na to? Pěstování brusinek krok za krokem.

Krok 1

Pěstování brusinek nedá žádnou zvláštní práci. Jejich keříčky jsou půdopokryvné, takže je můžete nechat růst na záhonu, kde například budete pěstovat rybíz nebo kanadské borůvky. Brusinkám se daří i pod rododendrony, nebo když jsou součástí vřesoviště.

Krok 2

V zahradnictvích nabízejí několik druhů a odrůd brusinek. Na našich zahradách se nejčastěji pěstují brusinky pravé, brusinky velkoplodé nebo kanadské brusinky. Ty mají obzvláště velké plody, i když poněkud jinou chuť, než na jakou jsme zvyklí u brusinek lesních.

Krok 3

Nejlépe je koupit brusinky v zahradnictvích vysazené v kontejnerech. Pokud mají brzy zjara nebo na podzim na sobě ještě plody, je to ideální stav pro vysazení, které však můžete provádět po celý rok.

Krok 4

Nejlepší podmínky pro pěstování brusinek jsou v polohách od nížin až po nadmořskou výšku kolem jednoho tisíce metrů tam, kde je půda spíše kyselá a nezaplevelená.

Krok 5

Brusinkám vyhovuje polostín, špatně jim dělá prudké sluníčko a sucho. Pokud je vysadíte na slunné stanoviště, je potřeba udržovat stále mírně vlhkou půdu.

Krok 6

Vysazujeme každou sazeničku brusnice zvlášť do jamky velké cca 30x30x30 cm, kterou vysypeme rašelinou. Ideální substrát si připravíte promísením vřesovištní rašeliny s kompostovou zeminou, lesní hrabankou, trochou pilin, písku a listí.

Krok 7

Pěstování brusinek v květináčích, nebo v různých nádobách znamená hlídat vlhkost půdy. Škodlivé je však přelívání, neboť mokro znamená zahnívání kořínků a odumírání celé rostliny. Proto je důležitá kvalitní drenáž a zalévat jen v období delšího sucha dešťovou vodou.

Pokud se záněty močových cest opakují, dobrý efekt mají právě kanadské brusinky, které napomáhají prevenci.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-brusinky-rady.html