jaktak.cz

Jak pěstovat kalokvět | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kalokvět – Agapanthus pochází z Jižní Afriky, kde je to velmi proměnlivý rod vytrvalých rostlin, s podobným vzhledem – krátký šupinatý zemní stonek, oddenkové kořeny, řemenovité listy a květenství (okolík) na dlouhém stvolu. Určení druhů je obtížné i pro botaniky, nicméně v roce 1965 je botanička Frances Margaret Leighton rozřadila do 10 druhů – čtyři stálezelené a šest opadavých. Do Evropy (Nizozemska) byly dovezeny již v r. 1694. Kalokvět z čeledi Amarylkovitých můžete pěstovat jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu.

Setkat se můžete i s názvem africká lilie, nilská lilie, kalokvět africký nebo africký hyacint.

Většina pěstovaných kalokvětů jsou kultivary nebo hybridy Agapanthus praecox. Druh je extrémně variabilní. Na rostlině může být 6 až 20 listů, které bývají páskovité a kožovité, úzké i široké, krátké nebo dlouhé s tupými či špičatými konci. V bytě dorůstá do výšky až 60 cm, kvete od července do října a květy mají středně modrou nebo bílou barvu. Květenství je vhodné i k řezu.

Agapanthus praecox subs. orientalis – rostlina s klenutým vzhledem tvoří husté trsy s hustějším květenstvím a asi 20 listy, kvete čistě bíle, světle až středně modře

Agapanthus praecox subs. praecox – 10 až 11 kožovitých vzpřímených listů na rostlinu, středně modré květy

Agapanthus praecox subs. minimus – méně listů (až 10) na rostlinu, méně květů v květenství, kvete bíle, šedobíle, světle až tmavě modře

Kalokvět se snadno pěstuje a v příznivých podmínkách je dlouhodobou pokojovou rostlinou. Preferuje stanoviště s plným sluncem, i když snese i polostín. Na přezimování je vhodné přemístění do chladnější místnosti s teplotou nejlépe do 8 °C. Pokud nebude zimovat v chladu, kalokvět nepokvete. Kalokvět není mrazuvzdorný, ale některé druhy snesou přechodně i nižší, než uvedenou teplotu, avšak max. do minus šesti stupňů.

Zálivka musí být v letním období dostatečná, lépe je zalévat jednou týdně pořádně, než častěji, ale málo. V době kvetení musí být zálivka maximální, ale nesmíte rostlinu přelít. Během růstu a kvetení jednou za dva týdny přihnojte tekutým hnojivem.

Kalokvět pěstujte v půdě s přídavkem kompostu a písku, ideální pH 6–7. Nesnese trvale zamokřenou půdu.

Kalokvět nemá rád přesazování. Nejlépe prospívá a kvete, když je substrát v květináči dobře vyplněný propletenými kořeny. Přesazujeme za 3–5 i více let. Při manipulaci s kořeny buďte opatrní, abyste je nepoškodili. Rozmnožovat kalokvět můžeme při dělení vždy každým 4. až 5. rokem zjara.

 

 

Kalokvět se dá pěstovat ze semen nebo ho můžete rozmnožit dělením trsů od jara do září. Výhodnější a snadnější je druhý způsob.

Semena kalokvětu se musejí před výsevem uchovávat v chladničce (kazí se) a vysévat čerstvá. Vysévají se do misek se směsí kompostu a písku ve stejném poměru. Misku umístěte do polostínu a zeminu udržujte vlhkou. Během 6 až 8 týdnů semena vyklíčí. Druhý rok sazenice přesaďte do květináče. Květů se dočkáte až třetí nebo čtvrtý rok.

Množení kalokvětu dělením trsů se provádí těsně po odkvětu. Trs překrojte, listy zkraťte o polovinu a kořeny o dvě třetiny. Znovu zasaďte a důkladně zalijte.

Velkou výhodou je, že kalokvět bývá napadán škůdci jen velmi vzácně. Pokud se tak stane, hned v počátcích rostlinu ošetřete vhodným prostředkem.

Pokud je zemina v květináči trvale přemokřená, mohou zahnívat kořeny.

Nedostatečná nebo naopak přílišná zálivka způsobuje žloutnutí listů.

Rostlinu chraňte před slimáky, kteří bývají aktivní hlavně v noci a za vlhkého počasí.

Kalokvět je okrasnou rostlinou, která může být atraktivní po celý rok. Ve velkém a vysokém květináči nejlépe vyniknou dlouhé listy. Nejkrásnější je samozřejmě v době květenství. To je doba, kdy se kalokvět stává nepřehlédnutelnou okrasou hlavně na balkónech a terasách.

Věříme, že jste v článku nalezli vše, co potřebujte vědět, aby pěstování kalokvětu bylo úspěšné a rostlina vám přinášela radost.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-kalokvet-rady.html