jaktak.cz

Jak připravit obložené chlebíčky | recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Obložený chlebíček by mohl být nazýván „králem české studené kuchyně“. Obložený chlebíček může mít nespočet podob, a přeci existují druhy obložených chlebíčků, které jsou pro svou vyváženou chuť oblíbenější. Přinášíme návod, jaké zásady je dobré dodržovat, aby byl každý obložený chlebíček lahůdkou, a dále dva profesionální recepty na nejoblíbenější chlebíček šunkový a obložený chlebíček s vajíčkem.

Co je potřeba

  • Suroviny podle návodu
  • Základní kuchyňské vybavení

Krok 1

Českému obloženému chlebíčku se v gastronomické teorii odborně říká otevřený sendvič (open sandwich). Vznikl (podle tradované historky) jako mezičlánek mezi moc velkým obloženým chlebem a příliš malými miňonkami (kanapkami). Obložený chlebíček ale není jen „půlka sendviče“. Suroviny a přízdoby se na obložený chlebíček nevrství (sandwich), ale skládají se vedle sebe. Proto je obložený chlebíček kyprý a může poskytnout několik (dvě až tři) chuťových nuancí.

Krok 2

Základem českého obloženého chlebíčku je bílá veka. Nenahradí ji toustový chléb ani bageta francouzského typu. Je lepší koupit celou veku a nakrájet si ji podle vlastního požadavku – buď šikmo na větší nebo rovně na menší chlebíčky. Jestliže nemáme veku a přesto chceme obložené chlebíčky připravit, koupíme „gumové“ žemle nebo ražené housky, ze kterých šikmo nakrájíme základ chlebíčku.

Krok 3

Řez veky tenoulince potřeme základní pomazánkou, aby se „zatáhly póry“ a veka nesála vlhkost z přísad, aby nebyla suchá na kousnutí a aby na vece lépe držely další suroviny. Jako pomazánku používáme měkké, případně i velmi mírně ochucené máslo. Ochucujeme sardelovou pastou, hořčicí, taveným sýrem, třeným česnekem.

Krok 4

Nebo můžeme na základní tenkou vrstvu neochuceného másla nanést jemný film dochucovací poživatiny: hořčice, křenová či papriková pasta. Jestliže dochutíme základ různými příchutěmi, měly by se chlebíčky lišit i v závěrečném dochucení, aby byly chuťově různé (viz obrázek).

Krok 5

Také můžeme na veku nanášet ve větší vrstvě pomazánku, která bude tvořit hlavní chuťovou složku. To se týká například pomazánek z ryb, vajec, tvrdších sýrů nebo naopak ze žervé, ze zeleniny nebo některých typů majonézových salátů. Když vyšší vrstva pomazánky určuje typ chlebíčku (rybí, krabí), další obkládání je skromnější, často stačí jen přízdoby z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

Krok 6

Na chuťově neutrální základ skládáme další suroviny. Aby byl obložený chlebíček zajímavější, položíme na každý konec chuťově odlišnou surovinu – například vejce a uzeninu, uzeninu a sýr, rybu a vejce – a podobně. Používáme uzeninu nakrájenou na velmi tenké plátky, které skládáme nebo stáčíme. Při ukousnutí je pak v soustu více vrstev tenké uzeniny, což je lahodnější než rovně položený (byt silnější) plátek. Uzeninu skládáme i proto, aby odpadly problémy s překusováním plátku.

Krok 7

Prostředek mezi chuťově odlišnými konci je chuťově neutrální, osvěživý. Ve středu chlebíčku (druhé ukousnutí) se obvykle nachází kousek kyselé zeleniny (okurka, paprika, cibulka). Okurku krájíme do vějířků, papriku na tenké proužky (aby se lépe ukusovaly). Příklady zdobného skládání uzeniny či sýrů a ozdobného krájení zeleniny najdeme ve speciálních kuchařkách nebo na internetu.

Krok 8

Obložený chlebíček s vajíčkem (profi-předpis): Z celé veky ukrojíme šikmý plátek o váze 25 gramů (to je plátek asi 18 milimetrů silný). Na veku rovnoměrně navrstvíme 35 gramů vlašského salátu (viz náš recept). Na salát položíme polovinu natvrdo uvařeného vejce. Vejce opatrně zalijeme přelivem z dobré majonézy, kterou mírně rozředíme lákem z okurek a dochutíme špetkou soli a cukru. Jako přízdobu položíme na jeden konec chlebíčku 10 gramů šunky nebo dobrého měkkého salámu (šunkový nebo prověřený český) na druhý půl kolečka zelené nebo sladkokyselé okurky. Přeliv zdobíme petrželku.

Krok 9

Obložený chlebíček se šunkou: Z celé veky ukrojíme šikmý plátek o váze 25 gramů (asi dva centimetry). Na veku naneseme 35 gramů dobrého bramborového salátu s majonézou. Na chlebíček vyskládáme 15 až 20 gramů dobré šunky. Jako ozdoba se pokládá plátek rajčete, petrželka a kyselá okurka (tři až pět vějířků z půlky okurky).

  • Do pomazánek na jednodruhové chlebíčky (rybí, krabí) dáváme méně másla, než když připravujeme pomazánku například k večeři.
  • V domácích podmínkách můžeme na šunkový nebo vajíčkový chlebíček využít vlastní dobrý bramborový salát. Je jen třeba přidat trochu (domácí) majonézy, aby se dobře roztíral.
  • Pomazánkové máslo používáme, když mají být chlebíčky rychle zkonzumovány (vysychá). Hodí se spíše na chlebíčky se sýrem, žervé nebo s čerstvou zeleninou (paprika, rajče, okurek, cibulka).
  • Vše se nehodí ke všemu. Například ušlechtilou chuť fermentovaných salámů typu „uherák“ doplníme pouze jemným máslem a kouskem kyselé okurky. Nic víc tyto salámy nepotřebují.
  • Oblíbená solená treska (falešný losos) je tak chuťově výrazná, že ji nekombinujeme už s ničím, stačí ji jen společenství cibulky a dobré majonézy.
  • Ančovičky a jiné ostřejší rybky vynikají s máslem, cibulkou a štipkou hořčice.
  • Žervé, budapešťská a podobné pomazánky na základě tvarohu se tlučou s uzeninami, ale svědčí jim kousek sýra.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-oblozene-chlebicky-recepty.html