jaktak.cz

Jak ve studené kuchyni používat krabí tyčinky | recepty

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Že krabí tyčinky – surimi – nejsou z kraba, není žádné tajemství. Ale ani podfuk. Výrobce se nesnaží nic předstírat – slovo surimi znamená náhražku. Krabí tyčinky nejsou nijakým gastronomickým zázrakem, přesto mohou náš stůl občas ozvláštnit. Krabí tyčinky jsou levné a můžeme z nich snadno a rychle připravit zajímavé studené pohoštění. Jak používat krabí tyčinky ve studené kuchyni? Přinášíme pár tipů.

Co je potřeba

Suroviny uvedené v receptech Základní kuchyňské vybavení

Krok 1

Krabí tyčinky nemají s krabem nic společného. Nikdo si snad ani nemůže myslet, že by se čtvrt kila krabího masa prodávalo za plus mínus dvacet korun. Krabí tyčinky jsou polotovar z rybího masa. Japonští rybáři prý surimi vyráběli už v době před naším letopočtem. Surimi se dělá ještě na moři, a to zejména z tresek, ale základem pro krabí tyčinky může být třeba i žralok, sardinka nebo jiné méně hodnotné ryby.

Krok 2

Maso je zbaveno kostí a kůží, je rozmělněno a neustálým propíráním přijde vlastně o veškerou chuť a vůni. Zbude jen bílá proteinová kaše, která má schopnost tuhnout. Tento základní materiál tvořený rybí bílkovinou je dále upravován: přidává se do něho škrob, dochucovadla, konzervanty. Hmota se tvaruje do tvaru tyčinek, krabích klepet či kroužků (jakoby kalamárů) a hluboce se zmrazí. Konečný produkt už sice není čisté maso, ale není třeba jej úplně zavrhnout. Vyplatí se mít balíček krabích tyčinek v mrazáku „pro strýčka příhodu“.

Krok 3

Krabí tyčinky lze s úspěchem využít ve studené kuchyni. Saláty, pomazánky nebo aspiky z krabích tyčinek mají rybí charakter, ale bez intenzivní rybí vůně, která některým lidem vadí. Tyčinky obvykle koupíme ve 125 nebo 250 gramovém balení. V balíčku je každá tyčinka balena zvlášť. Před použitím necháme krabí tyčinky mírně povolit – pak je z obalu snadno vysuneme, aniž bychom museli každou tyčinku rozbalovat. S tyčinkami se dobře pracuje, jsou-li ještě napůl zmražené (výsledný pokrm tím neutrpí).

Krok 4

Salát z krabích tyčinek (jednoduchý, rychlý): Použijeme na něj 250 gramů (jeden balíček) krabích tyčinek a jednu sklenici sterilizované skladkokyselé směsi zeleniny do bramborového salátu (obchodní označení), jednu cibuli a 200 až 250 mililitrů dobré majonézy (dva sáčky, jedna malá sklenice, a nebo domácí majonéza ze dvou žloutků). Krabí tyčinky rozbalíme a nakrájíme na půlcentimetrové špalíky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi jemné kousky. Zeleniny necháme okapat, případně můžeme rozsekat na jemné kousky. Suroviny smícháme s majonézou, dochutíme solí, mletým pepřem a lžičkou hořčice. Část majonézy můžeme nahradit zakysanou smetanou.

Krok 5

Pomazánka z krabích tyčinek: Velmi vděčná, rychlá, atraktivní. Krabí tyčky rozbalíme a ještě zmrzlé nastrouháme na hrubém struhadle. Do surimi směsi vmícháme pomazánkové máslo nebo majonézu či mírně osolený rozmíchaný plnotučný tvaroh. Pomazánku použijeme jako základ obložených chlebíčků nebo ji – doplněnou o sezonní zeleninu – podáváme jako rychlou večeři.

Krok 6

Aspik z krabích tyčinek: Potřebujeme 250 gramů krabích tyčinek, sklenici (700 ml) nakládaného květáku (nebo větší sklenici slakdokyselé zeleninové směsi), čtyři vejce vařená natvrdo a dva balíčky želatiny v prášku. Slijeme nálev ze zeleniny, doplníme vodou, ochutnáme a případně dochutíme (sůl, cukr) a podle návodu připravíme želatinu. Krabí tyčinky nakrájíme na špalíky, zeleninu nasekáme, vejce nakrájíme na plátky. Suroviny vložíme do ploché misky a zalijeme želatinou. Necháme několik hodin ztuhnout. Podáváme přizdobené ochucenou majonézou, vhodnou přílohou je bílé pečivo nebo celozrnné bagety.

Krok 7

Krabí tyčinky můžeme použít i při výrobě obložených chlebíčků nebo miňonek (kanapek, jednohubek). Počítáme s tím, že krabí tyčky dodají mírně rybí chuť, proto ostatní suroviny a přízdoby volíme tak, aby chutě ladily (hodí se cibule, kyselá zelenina, pomazánkové máslo, žervé, majonéza, vejce. Salámy a sýry chuť krabích tyčinek přebijí).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ve-studene-kuchyni-pouzivat-krabi-tycinky-recepty.html