jaktak.cz

Jak uvařit roštěnky z koňského masa | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit roštěnky z koňského masa | recept. Koňské maso, které se čas od času objeví na českém trhu, možná zláká i někoho, kdo s přípravou koňského masa nemá žádné zkušenosti. Nabízíme základní informace o koňském mase a recept na přípravu roštěnek s koňského masa.

Co je potřeba

Koňské maso (roštěnec nebo zadní)
Cibule, olej, sůl, pepř
Hladká mouka
Kuchyňské vybavení a zařízení (tlakový hrnec)

Krok 1

Koňské maso je řazeno k tak zvaně červeným masům. V České republice se ho sice nespotřebuje mnoho, ale stále patří koňské maso ke komoditám statisticky sledovaným. Například v roce 2012 tvořilo z celkového množství 458 329 tun v Česku vyrobeného masa 80 tun (0,17 %, to je o polovinu méně než skopového, ale například šestnáctkrát víc než masa kozího, údaj ČSÚ). Z nutričního hlediska je koňské maso hodnotnější než maso hovězí. Má vyšší podíl bílkovin a podstatně nižší podíl tuků, je vydatnějším zdrojem železa a má srovnatelný obsah a množství ostatních živin (SZÚ).

Krok 2

Syrové koňské maso má jasnou temně červenou barvu. Skladba svaloviny odpovídá jatečně zpracované části stejně jako u krávy, a i řeznické pojmenování je shodné: vysoký a nízký roštěnec, kližka a podobně. Koňské maso vybíráme podle toho, co z něj hodláme uvařit.

Krok 3

Koňské maso je vhodné kupovat pouze z konkrétního řeznictví. Oproti velkým řetězcům může řezník „vlastním jménem a firmou“ zaručit jakost. Také cena koňského masa je v menších řeznictvích nižší. (Příklad: před Vánoci 2013 nabízel jeden řetězec koňské maso-roštěnec za 199/kg a v anonci uváděl, že je tato cena „akčně“ snížena o 33 procenta. Naprosto čerstvé maso na obrázku bylo koupeno v listopadu 2013 v malém severomoravském řeznictví za 133/kg.)

Krok 4

Příprava roštěnek z koňského masa: Syrové maso vcelku rychle opláchneme pod tekoucí vodou a rychle osušíme (třeba papírovým ubrouskem). Prohlédneme si svalovou stavbu koupeného kousku masa a nakrájíme řízky (plátky) tak, aby řez vedl přes vlákno. Hotová roštěnka se pak bude lépe krájet i kousat – bude se „rozpadat“.

Krok 5

Plátky koňské roštěnky dobře naklepeme po obou stranách, pak z obou stran osolíme a jemně opepříme. Nakonec roštěnky obalíme v hladké mouce. Na třech lžicích oleje (nebo sádla) necháme zesklovatět dvě drobně nakrájené velké cibule. Roštěnky vložíme na cibuli a z obou stran opečeme.

Krok 6

Při opékání roštěnek z koňského masa se zároveň dále smaží cibulka. Když jsou roštěnky z obou stran „zatažené“, navrstvíme cibuli částečně na plátky masa, podlijeme horkou vodou, přiklopíme poklicí a dusíme do úplného změknutí. Protože je koňské maso tužší než maso hovězí, je vhodné roštěnky dusit v tlakovém hrnci.

Krok 7

Když je maso dokonale měkké, vyjmeme plátky z hrnce. Pod „sosem“ zvýšíme teplotu, aby se odpařila tekutina. Jestliže máme sosu hodně a odpařování by trvalo dlouho, slijeme tekutinu a v kastrolu ponecháme jen zbytky cibule. Ze slité tekutiny sebereme tuk a přidáme k cibuli. Zbytek uchováme, později jej vrátíme do omáčky.

Krok 8

Do klokotajícího sosu přidáme dvě vrchovaté lžíce hladké mouky. Mícháme, až se začne viditelně oddělovat tuk od moučné směsi. To je důležitá fáze, kdy vzniká dobrá „roštěnková“ omáčka. Mouka a rozvařená cibule se začne mírně přichytávat ke dnu. Pilným mícháním se snažíme ode dna ji odškrabovat, aby směs co nejvíc zezlátla. Pak přilijeme odloženou zbylou tekutinu nebo horkou vodu a za stálého míchání a oddělování připečené mouky ode dna a ze stran kastrolu necháme dobře rozvařit. Dochutíme solí a mletým pepřem. Omáčka ze základu z koňského masa je skutečně vynikající a silná. Pak maso vrátíme do omáčky.

Krok 9

Roštěnky z koňského masa podáváme podobně jako hovězí: s dušenou rýží (klasika), s těstovinami, s knedlíkem.

Náš tip: Jestliže chceme roštěnky z koňského masa podat obzvlášť svátečním způsobem, připravíme k nim opečené brambory, na porci masa položíme volské oko a obložíme několika kolečky syrové cibule, kopečkem hořčice a vějířkem sladkokyselé okurky.
Poznámka: Traduje se, že je koňské maso sladké. Při této úpravě se žádná sladkost neprojevila, pokrm se nijak nelišil od roštěnek z masa hovězího (k nerozpoznání).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-rostenky-z-konskeho-masa-recept.html