jaktak.cz

Jak udělat pórkovou pomazánku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Pórková pomazánka | recept. Nevíte, co si připravit ke svačině? Co takhle vyrobit si vlastní výbornou pomazánku? Pokud nic nenamítáte, zkuste pórkovou. Ač je netradiční, je lehká a chutná. Stačí k ní pár ingrediencí a opravdu si pochutnáte. Co budete k přípravě potřebovat? Bezpochyby je to pórek, stačí klidně menší. K němu si pak zvolte to, co upřednostňujete. Může to být kapusta, ale i sýr nebo jablka. Pórek je sám o sobě hodně jemný, ale má jinou chuť, než třeba cibule. Vyzkoušejte recept a uvidíte. Většinou nám z přípravy číny zbude pórek a my nevíme co s ním. Pokud neuděláme pórkovou polívku, pórková pomazánka je další v pořadí.

Co je potřeba

1 větší nebo 2 menší pórky
¼ kapusty (chcete-li, můžete vynechat)
1 kyselé jablko
100 g tvrdého sýra
2 lžíce majonézy nebo 2 Lučiny (část lze nahradit jogurtem)
sůl, pepř
hořčici
čerstvé bylinky

Krok 1

Pórek omyjte, očistěte a nakrájejte na tenká kolečka, která se vám budou zcela rozpadat. Ještě je příčně pokrájejte, ať máte pomazánku hladší konzistence.

Krok 2

Takto připravený pórek smíchejte s Lučinami nebo majonézou (náhradou může být také žervé nebo tvaroh). Pro zjemnění lze přidat pár lžic bílého jogurtu jako dietnější verze.

Krok 3

Co by neměla pórková pomazánka postrádat, je chuť, kterou dodáte kořením. Je to sůl a pepř, ale v neposlední řadě i čerstvé bylinky. Nejlepší je pórek v kombinaci s pažitkou nebo petrželí.

Krok 4

Pro výraznější chuť pórkové pomazánky přidejte hořčici. Nyní máme připravený základ pro pomazánku, který lze obměňovat. Dalšími kombinacemi vznikají jiné chutě. Například můžeme namísto čerstvého pórku vyzkoušet vařený pórek s kapustou.

Krok 5

Připravený základ pomazánky smíchejte s čerstvým jablkem a sýrem. Je to zajímavější a velmi chutné. Jablko vám navíc zajistí další vitamíny.

Krok 6

Dalším krokem je nasekaná pažitka, která pokrmu dodá čerstvost a exkluzivní vzhled. Zapojte proto do pórkové pomazánky nakonec i tuto zdravou surovinu.

Krok 7

Pórková pomazánka nejlépe chutná s celozrnným pečivem, jako jedna z mála pomazánek. Většina pomazánek se totiž servíruje s bílým pečivem.

Variací pórkové pomazánky je nespočet. Když doma máte kapustu, dejte jí vařit společně s pórkem, ale počítejte s tím, že jí bude více, protože nabude na objemu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-porkovou-pomazanku-recept.html