jaktak.cz

Jak udělat pohankovou pomazánku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat pohankovou pomazánku | recept. Recept na pohankovou pomazánku krok za krokem. Pomazánek je tolik druhů, kolik existuje vhodných surovin. Naši předkové nás naučili, že pomazánka se dá udělat téměř ze všeho. Dříve bylo například maso jen svátečním jídlem a suroviny z masa byly tudíž vzácností. Proto se využívalo to, co bylo v domácnosti po ruce. Přílohou, ale i náhradou za maso bývala pohanka. A z pohanky si tentokrát připravíme výbornou pohankovou pomazánku.

Krok 1

K přípravě pohankové pomazánky budete potřebovat asi 100 g pohanky, 250 ml zakysané smetany, čtyři stroužky česneku, 1 až 2 lžíce plnotučné hořčice a sůl.

Krok 2

Recept na pohankovou pomazánku spočívá v tom, že pohanku propláchneme na sítku, nasypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a hrnec zabalíme do peřin.

Krok 3

Asi po 30 minutách hrnec vyjmeme, pohanku promícháme, opět zakryjeme a necháme vychladnout. Můžeme to udělat ale i ráno před odchodem do zaměstnání a odpoledne máme pohanku připravenou, aniž bychom museli čekat na její vychladnutí.

Krok 4

Po vychladnutí přidáme do hrnce smetanu, podle chuti osolíme a vmícháme prolisovaný nebo na prkénku utřený česnek, hořčici a vše dobře promícháme.

Krok 5

Pohanková pomazánka se může konzumovat samostatně, nebo s jakoukoliv zeleninou.

Krok 6

Výhodou pohankové pomazánky je skutečnost, že se jedná o jídlo rychle připravené, navíc levné a zdravé. Je vhodným doplňkovým jídlem například po oslavě, nebo po Vánocích a po jiných akcích, kde se nadměrně konzumuje a člověk má pocit přejedení. Pohanková pomazánka je v takových případech výborným „odlehčovacím“ jídlem.

Krok 7

A na závěr mého receptu na pohankovou pomazánku doplnění. Je pravdou, že udělat pomazánku z pohanky by málokoho napadlo. Přitom je pohanka pro své blahodárné a léčivé účinky vyhledávanou surovinou a velkou oblibu má zejména ve vegetariánské stravě, protože je sytá a obsahuje důležité aminokyseliny a cenné bílkoviny.

Důležitou zásadou při přípravě pohanky a pohankové pomazánky je, že se nesmí vařit, ale jen zalít vroucí vodou, aby neztratila svůj zdraví prospěšný obsah.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-pohankovou-pomazanku-recept.html