jaktak.cz

Jak používat kostival | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak používat kostival | rady. Kostival bývá lidově nazýván také jako černý kořen nebo hadí mord. Je to jedna z našich nejlepších bylinek, která roste ve volné přírodě. Kostival má léčivé účinky na různé části lidského organismu, ale při nesprávném či dlouhodobém používání může být i jedovatý.

Krok 1

Nejčastěji se kostivalu užívá pro jeho protizánětlivé a hojivé účinky. Je to dáno přítomností allantoinu a látky zvané kyselina rozmarýnová.

Krok 2

Z kostivalu se používá kořen, který se sbírá na jaře nebo na podzim. Po přinesení domů je třeba ho omýt, rozpůlit a usušit na slunci, nebo doma u kamen, ne však pří teplotě přesahující 40°C. Je to vlastně droga bez pachu a její chuť je svíravě nahořklá.

Krok 3

Kostival zmírňuje bolesti a podporuje regeneraci tkání a hojení otevřených ran, vředů, zlomenin, podlitin či výronů. Ulevit se může i po čaji vyrobeném z listů kostivalu. To oceníte hlavně při kašli, průjmu, angíně, revmatismu, zánětu dásní apod.

Krok 4

S kostivalem je ovšem třeba nakládat velice obezřetně. Obsahuje toxické alkaloidy, které poškozují játra a mohou způsobit používáním vysokých dávek zdravotní potíže, v nejhorším případě i rakovinu. Používání by se nemělo přehoupnout na více než 10 dnů, aby se alkaloidy stihly vyloučit z organismu.

Krok 5

Dobře působí kostivalové zábaly či obklady na pohmožděniny, modřiny nebo špatně se hojící rány. Rovněž se osvědčují při zánětech kloubů nebo žil. Připravíte si směs 1 dílu drceného kořene, 1 dílu slunečnicového oleje a pětiny objemu čistého lihu. Vzniklou kašičku nanesete na plátno a přiložíte na bolestivé místo na těle. Převážete suchým obvazem a necháte působit cca hodinu až dvě. Při větších potížích tuto proceduru opakujte 2 až 3x denně.

Krok 6

Na žaludeční vředy lze užívat odvar ze dvou lžiček směsi na šálek vody maximálně 3x za den.

Krok 7

Kostival se v současnosti hojně využívá ve sportovním lékařství hlavně ve formě mastí k rychlejší regeneraci svalů a hojení ran.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pouzivat-kostival-rady.html