jaktak.cz

Jak si udělat výlet k prameni Labe v Krkonoších | tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si udělat výlet k prameni Labe v Krkonoších | tipy. Tip na jednodenní výlet k prameni Labe. I když je to vysoko v horách, k pramenům Labe se mohou vydat lidé všeho věku: zdatní, méně výkonní, ale i lidé, kteří chodí s obtížemi či neradi. Stačí jen zvolit odpovídající trasu. Nabízíme tipy, jak poznat prameny Labe – několik možných cest vybraných podle náročnosti.

Co je potřeba

turistická výbava: pevné boty, nepromokavý svršek
letní mapa Krkonoš
podle volby fotoaparát, dalekohled a podobně

Krok 1

Labe (nebo jak se v Krkonoších říká Labatý), pramení 1387 metrů nad mořem. Jeho pramínky se tvoří v rašeliništích Labské louky. Labe je nejmohutnější česká řeka. Na toku 1122 kilometrů (z toho 364,5 na našem území) protéká 26 českými a německými městy. Připomínají je erby instalované na zídce u labského pramene. Prameny Labe jsou oblíbeným výletním symbolickým místem. V 17. a v 19. století byl pramen Labe požehnán a vysvěcen.

Krok 2

Prameny Labe se nacházejí v Krkonoších, asi osm kilometrů od Špindlerova Mlýna v okrese Trutnov v Královéhradeckém kraji. Do Špindlerova Mlýna se lze dostat po jediné příjezdové cestě – silnici 295 z Vrchlabí. Do největší krkonošské destinace jezdí přímé autobusové spoje z Prahy, případně linky od Hradce Králové (s možným přestupem v Jičíně nebo ve Vrchlabí). Cestování vlakem je možné pouze do Vrchlabí (dále autobusem).

Krok 3

Ať už si vybereme kteroukoliv cestu, je třeba počítat s horským počasím, které se může během dne i několikrát změnit. U samotných pramenů Labe, které jsou prakticky na hřebeni, vždy fouká a je tam o několik stupňů méně než v údolním Špindlu (s výjimkou inverzního počasí). Proto je nutno vybavit se nepromokavou větrovkou nebo pláštěnkou, případně i pokrývkou hlavy. I když zvolíme tu nejkratší trasu, povede po kamenité cestě. Vycházková obuv se do hor nehodí (možnost úrazu).

Krok 4

Úplně nejsnadněji se k pramenům Labe dostaneme, když vyjedeme na Horní Mísečky (záchytné parkoviště). Odtud v sezonně jezdí kyvadlová doprava až na Zlaté návrší (plus mínus jednou za hodinu, jízdní řád lze najít na internetu nebo v informačním centru ve Špindlerově Mlýně). Poslední asi tři kilometry je nutno dojít pěšky, ale cesta je pohodlná. Z Horních Míseček je možno dojít k pramenům Labe i pěšky (asi 7,5 kilometru) a autobus využít třeba jen na jednu cestu.

Krok 5

Kdo se chce trochu projít, ale nerad stoupá do kopce, může zvolit jinou trasu: lanovkou vyjet na Medvědín a odtud pokračovat po červené značce k Vrbatově Boudě (cestou Šmídova vyhlídka) a dál na Labskou a k pramenům. Cesta měří asi šest kilometrů. Kdo by se chtěl svézt na Medvědín, ale stoupání si trochu usnadnit, může z Medvědína seběhnout na Horní Mísečky (něco přes kilometr) a odtud se nechat autobusem vyvézt na Vrbatovu Boudu (poslední úsek pěšky).

Krok 6

Jestliže nemáme auto na Mísečkách a budeme se vracet do Špindlerova Mlýna, je dobré zvolit červeně značenou cestu. Jednak jsou na ní krásné výhledy, jednak vede kolem Pudlavského, Labského a Pančavského vodopádu (148 metrů, nejvyšší v republice). Vodopády jsou krásné zejména v pozdním jaru a počátkem léta, kdy mají nejvíc vody. Cesta vede stále s kopce a je dlouhá asi deset a půl kilometru.

Krok 7

Kdo se rád týrá, může se k pramenům Labe vydat přímo ze Špindlerova Mlýna po červené značce. Celou cestu až na Zlaté návrší se ovšem stoupá. Na tento výlet je třeba vyčlenit celý den, protože cesta tam a zpátky čítá asi 23 kilometry. Je třeba mít turistické boty a nepromokavý svršek.

Krok 8

Náš tip. Asi nejkrásnější cesta k pramenům Labe, kterou si neodpustí žádný "skalní" milovník Krkonoš, je po hřebeni. Také na tuto túru je dobré obutí a oblečení nutností. Autobusem se necháme vyvézt na Špindlerovu Boudu. Tam nastoupíme na tak zvanou Cestu česko-polského přátelství (červená hřebenovka).

Krok 9

Vystoupáme na Dívčí a Mužské kameny, Velký Šišák Vysoké Kolo (1509 m.n.m.) a přes Sněžné Jámy na rozcestí u České Budky. Odtud kousek po žluté k pramenům. Přes Labskou a kolem vodopádů po červené dolů do Špindlu. Túra bude na celý den. Je to necelých 20 kilometrů, ale cesta nesmírně krásná – plna výhledů se „střechy“ české krajiny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-udelat-vylet-k-prameni-labe-v-krkonosich-tipy.html