jaktak.cz

Jak upéct tradiční české vdolky s mákem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct tradiční české vdolky s mákem | recept. Někdy se stane, že po rafinovaných delikatesách, a nebo naopak po stále odbývaném studeném jídle, dostaneme chuť na něco zemitého, „festovního“, neošizeného. Tehdy mohou přijít k chuti docela obyčejné vdolky s mákem. Vdolky s mákem jsou levné a máme-li trochu času, můžeme se vydat proti jeho proudu a upéct si je. Přinášíme recept na "dolky" s mákem, jak se odjakživa dělají ve východních Čechách.

Co je potřeba

Ingredience uvedené v článku
Kuchyně vybavená pečící troubou

Krok 1

Vdolky s mákem je pečivo z kynutého, mlékem zadělávaného těsta. Vdolky nejsou totéž jako tak zvané „vdolečky“ (bavorské), které bývají sladké a připravují se z těsta jemnějšího, smaží se nebo pečou a podávají se zdobené tvarohem nebo smetanou. Vdolky s mákem mají neutrální, optimálně slanou a lehounce nasládlou chuť. Podávají se především k hutným polévkám – pak se už nevaří druhý chod.

Krok 2

Na přípravu vdolků s mákem budeme potřebovat polohrubou mouku, pekařské droždí, mléko, sůl, cukr, tuk, vejce a nemletý mák. V některých domácnostech se používá směs hladké a polohrubé mouky. Na východočeském venkově se jako tuku na zadělání těsta a podmazání plechu používalo vepřové nebo (pozor!) slepičí sádlo (hospodyně je sebrala z tučného vývaru ze slepice). Sádlo dodá vdolkům na křehkosti. Osvědčila se rovněž směs různých tuků.

Krok 3

Na dvacet vdolků (jeden plech) zaděláme těsto z půl kilogramu mouky, jednoho celého vejce, decilitru rozpuštěného tuku, čajové lžičky soli, droždí, zarovnané lžíce krystalového cukru a 250 mililitrů mléka. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, lžíci mouky a půl balíčku kvasnic. Necháme vzejít kvásek. Vlijeme do mouky se solí, přidáme vejce a tuk a vypracujeme hladké těsto, které se bude „odlupovat“ od stěn hnětací nádoby. Je-li třeba, přikápneme trochu mléka, aby bylo těsto polotuhé. Osvědčil se elektrický hnětač (ruční nebo stolní).

Krok 4

Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Bude to trvat minimálně půl hodiny (těsto by mělo zdvojnásobit objem). V misce rozšleháme celé vejce. Na talířek nasypeme nemletý mák. Z vykynutého těsta odřezáváme stejně velké kousky. Pomoučenou dlaní z nich vytvoříme hladké koule. Kouli smočíme do poloviny v rozšlehaném vejci. Vlhkou stranou je položíme do máku a dlaní zploštíme.

Krok 5

Plech vymažeme tukem (nejchutnější je vepřové sádlo, ale může to být třeba i olej nebo hera). Ve vejci smočené a v máku zploštělé placičky klademe na plech, ale necháváme mezi nimi rozestupy – vdolky nabydou a budou kynout pěkně dokulata. Potom vdolky velice jemně posolíme a necháme na plechu ještě asi 15 minut kynout.

Krok 6

Předehřejeme si troubu na maximální teplotu. Do střední části vložíme plech s nakynutými vdolky a teplotu snížíme na 200 stupňů Celsia. Vdolky pečeme asi 20 minut. Když začnou z trouby příjemně vonět, kontrolujeme je, abychom je nepřipálili. Upečené vdolky by měly mít zlatohnědou barvu. Vyndáme plech z trouby a vdolky na něm necháme chvíli chladnout, aby nasákly rozpuštěný tuk z plechu.

Krok 7

Vdolky s mákem podáváme „na přikusování“ k hutným polévkám. Výborně se hodí k polévkám gulášovým, bramborovým, zahuštěným zeleninovým polévkám a samozřejmě k polévkám luštěninovým. Když k polévce pečeme vdolky s mákem, nepřipravujeme už žádný další chod. Na jednu porci počítáme tak tři čtyři vdolky, takže množství surovin na těsto přizpůsobíme potřebám.

Krok 8

Vdolky s mákem se někde jedí se švestkovými povidly. Povidla na vdolky s mákem mažeme v jejich „naturální“ podobě – nerozděláváme je s rumem nebo s kořením, jako to děláme při jiném použitím švestkových povidel.

Ve východních Čechách se ve švestkové sezoně pekly vdolky s mákem plněné švestkami. Kdo na to ovšem není zvyklý, mohla by mu kombinace sladkokyselých švestek a mírně slaného pečiva připadat neobvyklá.

Vdolky s mákem nejsou určeny k delšímu uchovávání, počítá se se spotřebou týž, maximálně následující den po upečení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-tradicni-ceske-vdolky-s-makem-recept.html