jaktak.cz

Jak upéct Šalamounův koláč | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Šalamounův koláč (Šalamounovy řezy) | recept. Šalamounův koláč připomíná na první pohled obyčejný perník, ale díky oddělení části těsta jejímu pozdějšímu použití se může jeho neobyčejná chuť a vláčná konzistence stát příjemným doplněním odpoledního čaje nebo kávy.

Co je potřeba

  • 250 gramů rostlinného tuku
  • 2 hrnky krystalového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrnek vody
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • na ozdobu – moučkový cukr

Krok 1

Troubu předehřejeme na 220 °C. Do hrnce dáme vodu, rostlinný tuk, cukr a kakao a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí a všechny přísady nespojí. Z této hmoty odebereme jeden hrnek a odložíme stranou.

Krok 2

Do zbylého základu těsta zamícháme vejce, vanilkový cukr, prosátou mouku a prášek do pečiva. Důkladně promícháme, dokud nezbavíme těsto všech hrudek. Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme asi 25 minut.

Krok 3

Hotový ještě teplý koláč polijeme odloženou hmotou a necháme úplně vychladnout. Krájíme na čtverce a důkladně posypeme moučkovým cukrem.

Do základu těsta můžeme přidat nasekané rozinky nebo kokosovou moučku či mleté ořechy. Kokosem a ořechy nahradíme vždy část mouky (max 1/3), jinak bude těsto příliš husté. Mletými ořechy či kokosem můžeme také posypat již hotový Šalamounův koláč a to nejlépe ještě předtím, než poleva zcela zaschne.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-salamounuv-kolac-recept.html