jaktak.cz

Jak bojovat s ospalostí a únavou | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak bojovat s ospalostí a únavou | rady. Jste bez energie, trápí vás únava a ospalost během dne? Chodíte do práce a z práce jako tělo bez duše? Nejraději byste se místo porady lehli a pořádně se vyspali? Pokud bojujete s každodenní ospalostí a únavou, otravujete si život. Odstraňte častou únavu jednou provždy!

Krok 1

Ospalost a únava jsou nepříjemnými společníky při hektickém životě. Své o tom ví manažerka menší firmy z Ostravy Ivana: „V posledních měsících toho na mě v práci bylo moc. Neměla jsem na nic sílu, ráno jsem nemohla vstát, v práci – ale i doma – jsem byla nepříjemná a na okolí jsem vrčela. Neměla jsem prostě sílu na to být milá a příjemná. Až moji blízcí mi museli dát důrazně najevo, že takhle by to nešlo.“ Ivana popisuje problém, který trápí velkou část vytížené populace.

Krok 2

Rozbuškou pro problémy s únavou a nedostatkem energie je přepracovanost, stres, nesprávná ale také nedostatečná výživa, nedostatek pohybu a špatný životní styl. Únava bývá spojena i s některými nemocemi, jako je porucha funkce štítné žlázy, srdeční choroby nebo například nemoci ledvin, ale způsobovat ji mohou i některé léky. Často ospalost a únava prováží depresi. Pokud únava trvá více jak půl roku a nemizí ani po řádném odpočinku a kvalitním spánku, pravděpodobně se potýkáte s únavovým syndromem. Pokud únava, ospalost a nedostatek energie trvá delší dobu a nedokážete ji zvládat sami, objednejte si návštěvu u psychologa nebo psychiatra.

Krok 3

„Uvědomila jsem si, že můj program je postavený jenom na řešení problémů v práci a s dětmi. Nemám čas na sebe, na relaxaci, pohyb nebo dokonce jídlo. Můj organizmus mi prostě dával najevo, že takhle už to dál nejde,“ vypráví Ivana. Svůj diář si pak úplně přeorganizovala. Během několika týdnů se pocit únavy a nedostatku energie vytratil.

Krok 4

Změňte svůj životní rytmus. Začněte správně jíst. Nevynechávejte snídani, zařaďte do svého jídelníčku minimálně pět jídel denně. Zamyslete se nad tím, kolik denně zkonzumujete zeleniny a ovoce. Vynechte tučná jídla, alkohol, kofein a cigarety. Vypijte dva litry tekutin – vody, zeleného čaje nebo šťáv.

Krok 5

Začněte cvičit – ne, neděláme si legraci. Nenáročný pohyb vám pomůže. Zvolte takovou aktivitu, která vás bude bavit.

Krok 6

Naplánujte si spánek. Prospěte se plných osm hodin a z hlavy si před spaním vyžeňte všechny myšlenky na práci. Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu. Pokud vám to nestačí, dejte si odpoledních dvacet. Ale nařiďte si budík, nechcete přece probdít noc!

Na trhu je také spousta doplňků stravy, které vám mohou v boji s nedostatkem energie pomoct. Jedná se hlavně o komplex vitamínů B, hořčík, lněné semínko, ženšen či vitamín C. Nejdříve se ale v boji proti časté únavě a ospalosti zaměřte na vyváženou stravu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bojovat-s-ospalosti-unavou-rady.html