jaktak.cz

Jak pěstovat tibetskou kefírovou houbu

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Malé kefírové houbičky dokáží proměnit obyčejné čerstvé mléko v lahodný a léčivý kefír a to už za 24 hodin. A houbičkový kefír je ideální k posílení imunity nejenom v zimních měsících.

Co je potřeba

1 dávka tibetské kefírové houby 1 l nejlépe čerstvého mléka džbán nebo sklenici neková lžíce a sítko

Krok 1

Tibetská kefírová houba je k sehnání také pod názvem chrchlík, kefírka, kefírová zrna nebo Tibeťanka. Pořízení jedné kultury se většinou vejde do 100 Kč i s případným poštovným. Stačí projít internetové bazary. Dlouhého cestování není třeba se bát. Kefírová houba přežije bez problémů několik dní uzavřená ve sklenici vody nebo mléka.

Krok 2

Vzniklé kefírové mléko pomáhá při celé řadě zdravotních obtíží: posiluje imunitu, má blahodárný vliv na zdraví srdce a cév, pomáhá regenerovat játra a v neposlední řadě také ulevuje při problémech se zažíváním a při urologických potížích. Oceníte ji také, pokud trpíte dlouhodobou únavou nebo zimní depresí.

Krok 3

Jak vyrobit houbičkový kefír Pěstování tibetské kefírové houby i výroba domácího kefíru je velmi jednoduché. Budete potřebovat jeden litr mléka, dávku houbiček a nekovové nádobí (kov totiž ničí některé zdraví prospěšné látky). Houbičky nasypejte do umělohmotného cedníku a proplachujte proudem studené vody tak dlouho, dokud nebude odtékající voda úplně čistá. Jde o velmi důležitý krok, protože zbytky předchozího kefíru by mohly zkazit novou várku.

Krok 4

Houbičky nasypte do vhodné nádoby a zalijte mlékem. Nádobu překryjte plátýnkem nebo čistou utěrkou. Pokud chcete mít kefír hotový za 24 hodin, nechte nádobu při pokojové teplotě (pokud možno ne přímo u zdroje tepla – topení apod.). V opačném případě dejte kefírovou houbu do dvířek lednice a počkejte 3-5 dní, dokud mléko nezhoustne.

Krok 5

Hotový kefír stačí přecedit a je ihned vhodný ke konzumaci nebo k vaření – výborně se hodí k pečení nebo do studené kuchyně. V lednici vydrží zakrytý asi tři dny. Kefírové houbičky znovu omyjte a použijte k vytvoření další dávky.

Krok 6

Po pěti a více cyklech se může stát, že se část mléka v obvyklém čase nepromění na kefír, ale rovnou na vodu. To znamená, že se houbičky již příliš rozmnožily. Stačí proto propláchnuté houbičky rozdělit na dvě poloviny a můžete pokračovat ve výrobě kefíru.

Krok 7

Oddělené houbičky můžete někomu darovat nebo je zmrazit (kdyby se náhodu s těmi prvními něco stalo). O houbičky se nemusíte bát, ani pokud jedete na delší dovolenou. Dobře omyté stačí přelít vodou a uchovávat ve střední části lednice – vydrží tu bez problémů 14 dní. Pokud plánujete delší cestu, houbičky jednoduše zmrazte a po návratu pokračujte v pěstování obvyklým způsobem.

K výrobě kefíru je nejlepší čerstvé mléko – stačí to z obchodu. Z obyčejného krabicového mléka sice vyrobíte kefír také, ale bude mírně nahořklý.

Pokud se na kefíru objeví plíseň, bez milosti ho vyhoďte i s houbičkami. Sliz na houbičkách naopak stačí vymýt, není zdraví škodlivý.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-tibetskou-kefirovou-houbu.html