jaktak.cz

Jak na mšice na pokojových rostlinách

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Mšice se na pokojových rostlinách mohou objevit kdykoli. Stačí mírný vítr nebo nově zakoupená infikovaná rostlina. Mírné napadení často nepoznáte a mšice se velmi rychle množí. Pomůže tabák, levandule nebo mýdlová voda.

Co je potřeba

.

Krok 1

Největší nebezpečí výskytu mšic je na jaře a v létě. Stačí, aby do bytu vletěla jedna oplodněná samička a na pohromu je zaděláno. Mšice poznáte snadno: jde o 1–3 mm velký okřídlený hmyz, který se s oblibou zdržuje na mladých listech a poupatech. Při letnění pokojových rostlin vás také může varovat výskyt mravenců, kteří sají od mšic sladkou medovici.

Krok 2

Při boji s mšicemi je nejlepší prevence. Rostliny je třeba pravidelně kontrolovat. Zachytí-li se totiž výskyt mšic v samém začátku, stačí často květinu důkladně osprchovat a nastříkat roztokem jaru a vody (1 lžíce jaru na půl litru vody). Druhý den je třeba květinu znovu osprchovat čistou vodou a zákrok opět zopakovat po týdnu (kvůli přeživším vajíčkům).

Krok 3

Dalším účinným prostředkem je tabákový výluh. Krabičku cigaret (nebo přiměřené množství nedopalků) namočte přes noc do kbelíku vody (asi 5 l) a ráno napadenou rostlinu poroste. Opakujte po dobu tří dnů nejlépe 3x denně. Po skončení léčby osprchujte rostlinu čistou vodou.

Krok 4

Mšicím se nelíbí ani vůně levandule. Stačí tedy mezi napadené květináče zavěsit pytlíky se sušenou bylinkou a mšice odtáhnou jinam.

Krok 5

Setkat se můžete také s kořenovými mšicemi – ty napadají zejména bromélie, kaktusy,palmy a cibuloviny. Napadenou rostlinu poznáte podle žloutnoucích listů a nepřirozeného voskovitého povlaku na kořenech. I tady pomůže výluh z tabáku nebo speciální dravé hlístice, které koupíte v zahradnictví.

Krok 6

Nezabere-li žádný z přírodních prostředků, poohlédněte se v obchodech po přípravcích s obsahem mastných kyselin nebo pyrethrinu.

Chcete-li mít jistotu, že se vám během léčby mšice nepřenesou na jinou rostlinu, obalte tu napadenou jemnou síťkou. Jestliže se na vašich rostlinách objevují mšice často, poohlédněte se po hnojivech s menším obsahem dusíku. Velké množství dusíku totiž vede k příliš rychlému růstu a slabým neduživým výhonům, které mšice rády napadají.

Mšice je třeba odstranit ihned poté, co jejich přítomnost objevíte. Jednoduše je rozmáčkněte nebo odstraňte celý napadený list. Teprve poté aplikujte některý z postřiků.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-msice-na-pokojovych-rostlinach.html