jaktak.cz

Jak uvařit staročeskou lepenici | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Lepenice | recept. Lepenice je jednoduché jídlo složené převážně z brambor a zelí. Sloužila jako samostatné jídlo, ale také jako výborná příloha k zabijačkovému prejtu. Nevystačíte-li si se základním receptem, můžete do ní přidat kousek uzeniny nebo slaninu.

Co je potřeba

  • 1 kg brambor
  • 500 gramů kysaného zelí
  • 100–120 ml mléka
  • 4 lžíce sádla
  • 3 ks cibule

Krok 1

Z brambor je třeba nejdříve udělat bramborovou kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Jakmile jsou brambory měkké, scedíme je a rozmačkáme na hrubší kaši.

Krok 2

Mezitím trochu povaříme kysané zelí – vložíme ho do hrnce a přelijeme studenou vodou tak, aby bylo úplně ponořené. Vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Pak ho slijeme a necháme dobře okapat.

Krok 3

Cibuli nakrájíme nahrubo a rychle osmažíme na rozpuštěném sádle. Brambory a zelí smícháme dohromady a postupně přiléváme mléko až do požadované konzistence (záleží jen na vás, jak moc hustou chcete lepenici mít). Servírujeme posypané cibulkou opraženou na sádle.

Krok 4

Do bramborovo-zelného základu lepenice můžete také cibulku vmíchat rovnou a nechat celý pokrm krátce zapéct v troubě (10–15 minut na 220 °C). Vytvoří se tak lahodná krusta.

Povařením kysaného zelí se vyhneme mnoha trávicím problémům. Nepovařené zelí v sobě zase skrývá spoustu cenných vitamínů, takže pokud ho snesete, vařit ho nemusíte. Kysané zelí můžete pro vylepšení chuti povařit spolu s různým kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř apod.).

Nikdy nevařte zelí a brambory dohromady pod vidinou ušetřeného nádobí. Brambory budou jen obtížně měknout.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-staroceskou-lepenici-recept.html