jaktak.cz

Jak připravit masopustní šišky plněné povidly | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit masopustní šišky plněné povidly | recept. Masopustní koblihy ochutnal někdy asi úplně každý, ale masopustní šišky už tak známé nejsou. Příprava šišek je podobná, jako u koblih, ale výsledkem je oválný zákusek z lehoučkého těsta plněný povidly.

Co je potřeba

250 gramů hladké mouky
250 gramů polohrubé mouky
1 kostka droždí (42 g)
4 žloutky
4 lžíce rumu
50 gramů másla
1 sáček vanilkového cukru
4 lžíce krupicového cukru
1 špetka soli
4 lžíce mléka

podle potřeby povidla a sádlo nebo olej na smažení

Krok 1

Z vlažného mléka, cukru, 2 lžic mouky a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě kynout 15 minut. Mezitím rozpustíme v kastrůlku máslo, přidáme do něj žloutky a vyšleháme do pěny. Máslovou směs spolu s ostatními ingrediencemi přilijeme k vzešlému kvásku a dobře promícháme. Necháme v teple asi hodinu kynout. Z vykynulého těsta vyválíme asi 1,5 cm vysoký plát.

Krok 2

Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru cca 6 cm. Doprostřed koleček dáme povidlovou náplň, kolečka po stranách vytáhneme do tvaru oválu a nakonec vše spojíme v celistvou šišku, kterou ještě upevníme poválením na pracovní desce. Podle jiného receptu se z těsta vykrajují kousky, které se plní povidly a spojují do náležitého tvaru – vyzkoušejte obojí a uvidíte.

Krok 3

Vytvarované šišky smažíme ve vyšší vrstvě sádla nebo oleje po obou stranách dozlatova. Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem a ještě horké podáváme. Recept na masopustní šišky je u konce. Dobrou chuť!

Existuje i krajová varianta masopustních šišek plněná sladkou makovou náplní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-masopustni-sisky-plnene-povidly-recept.html