jaktak.cz

Jak upéct vepřový bůček klasicky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pečený bůček recept – návod na klasický pečený – rozpečený bůček. Dobře upečený vepřový bok je pochoutkou spíše „pánskou“, ale v námi nabízené úpravě bude chutnat i zbytku populace. Na chvíli přestaneme počítat kalorie a upečeme si klasicky bůček, který se bude „jen rozpadat“ a na němž si pochutnáme nadvakrát.

Co je potřeba

  • Vepřový bok
  • Sůl, kmín, cibule, česnek
  • Pečicí nádoba s víkem
  • Pečicí trouba

Krok 1

Bůček, čili vepřový bok, se nachází na přední boční části prasečího těla. Když koupíme bůček u řezníka, snadno na něm anatomii prasátka poznáme: vepřový bok (bůček) je tvořen žebry, chrupavkami, vrstvou masa prorostlou sádlem a je pokryt jemnou kůží. Při pečení – rozpékání bůčku – použijeme všechny části řezníkem odseknutého kousku bůčku.

Krok 2

Vepřový bůček se často peče vcelku, kůže na povrchu se pouze nařízne na čtverečky. Maso se pak po upečení krájí na plátky. A v tom je trochu háček. Třebaže se v současnosti vepři už nechovají primárně na sádlo, vepřový bůček je přeci jenom tučný. Při nakrájení porcí z celé pečeně je maso na řezu neopečené a vrstvy sádla se jeví jako jen „ovařené tlusté“, a to děti i mnozí dospělí nemají rádi, respektive vůbec to nechtějí jíst.

Krok 3

Proto před pečením bůček nakrájíme na plátky. Kousky masa pak budou opečené ze všech stran, budou mít zlatou barvu pečínky a tuk se snadněji vypeče. Maso nejdříve ostrým nožem odřízneme od kostí (žeber) – nůž vedeme těsně nad kostí. Jednotlivá žebra pak rozřežeme. Pak stejným způsobem odřízneme kůži. Tento krok učiníme především budou-li bůček jíst děti.

Krok 4

Když je kůže tenká a vaříme jen pro dospělé, můžeme kůži na bůčku ponechat. Nařežeme ji ale napříč kouskem – jakoby do hřebínku. Na dno pekáče položíme kosti, kůži a naskládáme kousky masa. Kosti i kůže na dně pekáče budou mít možnost dokonale se upéct a vytvoří nám dobrou a vydatnou šťávu (sos) na polévání příloh.

Krok 5

Maso dobře osolíme a posypeme kmínem. Když plánujeme k bůčku knedlíky se zelím, není třeba jiného koření (zelí dodá pikantnosti). Když se zelí nebude k bůčku vařit, zasypeme kousky bůčku hrubě posekanou cibulí (stačí na proužky), případně ještě i několika stroužky česneku. Jiné koření pro pečení bůčku klasickým způsobem nepotřebujeme.

Krok 6

Podlijeme vodou, aby bylo maso z poloviny zatopené, kastrol zakryjeme poklicí a dáme do trouby. Nejdřív pečeme při nejvyšším stupni, asi po dvaceti minutách zkontrolujeme, obrátíme (tím se cibule dostane mezi kousky masa), doplníme vodu, vrátíme do trouby a teplotu snížíme na 150 stupňů. Pak pečeme alespoň další hodinu a půl. Maso se nesmí připalovat, což by se mohlo stát při vysoké teplotě.

Krok 7

Na bůček v troubě se občas podíváme, je-li třeba, dolejeme vodu. Maso bude zpočátku vypadat jen jako dušené. Kontrolujeme jeho měkkost – dokud není skutečně jako „perník“, pečeme dál. Když je bůček dokonale měkký, sundáme poklici a teplotu zvýšíme na 250 stupňů. V této fázi se začne z kousků masa vypékat část tuku. Když jsou kousky masa ze všech stran zlaté, opatrně dolijeme vřelou vodu (asi deci) a pekáčem jemně pohybujeme, aby se „odvařila“ napečená vrstva na jeho vnitřku. Pak maso zlehka promícháme. Tuto konečnou úpravu můžeme také dělat na horké plotýnce, aby se šťáva ještě trochu provařila. Bůček je rozpečený.

Krok 8

Při této úpravě pečeného bůčku můžeme při servírování snadno oddělit libové proužky pro děti nebo pro ty, kdo prorostlé nemají rádi. Podáváme s knedlíkem (bramborovým, chlupatým, houskovým) a se zelím, s vařenými bramborami a se špenátem či s dušenou mrkví. Rozpečený bůček s cibulí a česnekem ale rovněž výtečně chutná s dušenou rýži (může být i natural).

Krok 9

Druhé kolo. Když pečený bůček všechen nesníme a vychladne, můžeme vypečeným sádlem namazat krajíce chleba a poklást kousky zbylého masa. A nebo ještě lepší: kosti z pečeného bůčku dobře obereme, odstraníme chrupavky a všechno – sádlo, maso libové i tučné i rozpečenou měkkou kůži – rozmixujeme nebo dvakrát semeleme na masovém strojku (při mixování je méně odpadu a vzniklá pasta je jemnější). Máme výtečnou bůčkovou pomazánku. Je hodně kalorická, tak ji mažeme jen v tenké vrstvě. Zdobíme syrovou cibulí, jarní cibulkou nebo plátky česneku. Kdo má rád, může si krajíc dochutit ostrou paprikou.

K pečenému bůčku s rýží natural náramně ladí různá pikantní čatní (chutney) – švestkové, meruňkové, a nebo tak zvaná "cibulová marmeláda".


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-veprovy-bucek-klasicky-recept.html