jaktak.cz

Jak vařit z čočky | recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vařit z čočky | recepty. Čočka se nezdá: v sáčku za pár korun se tváří jakoby nic, ale když přijde do kuchyně, vytvoříme z ní skoro zázraky. A když ne zázraky, tak velice chutná, levná a zdravá jídla. Pro inspiraci nabízíme recepty na čočku různě dušenou (čočka na kyselo recept, čočka dušená se zeleninou), čočkové saláty a pomazánku pro štíhlou linii (dělená strava).

Krok 1

Čočka je prastará kulturní plodina. Sice pochází z teplejších krajin, ale v jižních oblastech Česka i Slovenska (dle písničky „na dolinách“) se jí daří dobře. Pěstovat čočku doma na záhonku je sice možné, ale neekonomické. V tobolce čočky se skrývají jen dvě semínka. A nedají se mlsat ani v nezralém stavu jako třeba hrášek, nejsou moc dobrá. Čočka potřebuje velký lán, pak se její pěstování vyplatí.

Krok 2

Že má dobré výnosy, to je patrno i z ceny čočky. Čočka přichází na trh v sortě drobnozrnná – ta je lepší na polévky, a velkozrnná – hodí se na dušení. Čočka se prodává v půl nebo kilogramovém balení. Z půl kilogramového balíčku po uvaření dostaneme asi 1660 gramů (1,6 kilogramu) vařené čočky.

Krok 3

Čočku přebereme – bývají v ní někdy kamínky nebo obilky. Dáme do hrnce zalijeme studenou vodou a propereme. Tak vyplavou na povrch nečistoty, obilky a plevy, které jsme přehlédli. Pak na čočku nalijeme čistou vodu – asi trojnásobné objemové množství a dáme vařit. Když čočka klokotá, stáhneme teplotu a přikryjeme poklicí. Čočku není třeba dopředu máčet ani ji vařit v tlakovém hrnci. Je uvařena asi za 20 minut. Pak s čočkou pracujeme podle konkrétního záměru a receptu.

Krok 4

Dušená čočka na kyselo. Klasika veřejného stravování i domácí kuchyně. Je zajímavé, že názvu čočka na kyselo používáme i tehdy, když dušenou čočku vůbec nekyselíme (někdo teplé kyselé nemusí). Příprava je snadná: základem je do měkka uvařená velkozrnná čočka. Když v ní není moc vody, (je jen zakryta), nesléváme ji. Kdyby bylo vody vodně, čočku scedíme, ale tekutinu uchováme.

Krok 5

Na asi 50 gramech sádla nebo oleje osmažíme do zlatova cibulku. Na závěr k ní přidáme dvě lžíce mouky, necháme zpěnit (zavonět) a vmícháme do čočky. Provaříme. Kdyby byla čočka moc hustá, přilijeme slitý vývar. Dochutíme solí a mletým pepřem. Pokud má být „nakyselo“, přidáme lžíci citronové šťávy nebo půl lžíce octa a půl lžíce cukru. Podáváme podle zvyku: s uzeným, uzeninou, volským okem.

Krok 6

Čočka s rýží. Když nám zbyde dušená rýže (dvě malé porce), připravíme oblíbený příkrm čočku s rýží. Do měkka uvaříme asi 200 gramů velkozrnné čočky. Slijeme, tekutinu uchováme. Na sádle nebo na oleji osmažíme dozlatova velkou drobně nakrájenou cibuli. Rýži a čočku smícháme s cibulkou, osolíme, opepříme, přidáme dva drcené stroužky česneku, trochu mletého kmínu a tak půl hrsti majoránky. Čočku s rýží podáváme k pečenému kuřeti, uzenému masu, ale velmi dobře chutná i jen samotná se zelným salátem.

Krok 7

Čolečo. Označení je možná jen krajové nebo rodinné. Skrývá se pod ním čočka dušená se zeleninou, z jaké připravujeme lečo. Půl kila čočky uvaříme jen do poloměkka (asi deset minut). Scedíme, vývar uchováme. V kastrole osmahneme dvě nakrájené velké cibule, přidáme tři větší paprikové lusky nakrájené na proužky. Restujeme. Když je paprika sklovitá, přidáme čtyři na půlkolečka nakrájená rajčata. Zasmahneme, vsypeme čočku, promícháme, stáhneme teplotu, přiklopíme poklicí a společně asi deset minut dusíme. Kdyby bylo málo tekutiny, doléváme vývarem z čočky. Na závěr osolíme a okořeníme pepřem. Podáváme samotné nebo s opečenou uzeninou.

Krok 8

Karí čočka se smetanou. Uvaříme půl kilogramu čočky, scedíme. Na dvou lžicích másla nebo oleje osmahneme asi 15 centimetrů drobně nakrájeného pórku. Když je zlatavý, přidáme plnou lžičku karí, rychle zamícháme v tuku, hned přisypeme uvařenou čočku. Zalijeme asi deci smetany, za stálého míchání přivedeme k varu, stáhneme plamen a redukujeme na hustotu, jakou máme rádi. Nakonec dochutíme solí a špetkou chilli.

Krok 9

Čočkový salát. Vařená čočka je báječná základní surovina pro přípravu studených salátů. Čočku kombinujeme s nakládanou zeleninou (okurky, papriky, feferonky), s vařenou kořenovou zeleninou, s uzeninou (dobrý salám, šunka), s tvrdými sýry (čočka je dost vlhká, v salátu sýry změknou), s vejci vařenými natvrdo, případně i menším množstvím vařených brambor. Čočkový salát spojujeme majonézou nebo olejem, dochucujeme citronovou šťávou, hořčicí, mletým černým nebo bílým pepřem. Před podáváním necháme pár hodin rozležet. Podáváme s pečivem.

Krok 10

Velmi pikantní je čočkový salát se sýrem. Budeme potřebovat asi půl kilogramu uvařené čočky, dvě cibule, 200 gramů jakéhokoliv tvrdého sýra (druh dá salátu chuť) a asi 150 gramů sterilované krájené papriky. Uvařenou čočku necháme dobře vykapat a vychladnout. Cibuli nakrájíme na velmi tenká půlkolečka, zalijeme je vroucí vodou, po minutě scedíme a necháme dobře vykapat. Sýr nakrájíme na delší nudličky. Z jednoho žloutku a asi 80 gramů oleje umícháme majonézu, do které přidáme jednu malou lžičku karí. Čočku, cibuli, sýr a papriku dáme do mísy, přidáme majonézu. Dochutíme solí a trochou chilli. Necháme alespoň tři hodiny proležet. Podáváme s pečivem.

Krok 11

Dietní čočková pomazánka. Čočku rozmixujeme nebo jen dobře rozmícháme. Přidáme povolené množství oleje, trochu hořčice a jemně sekanou cibulku. Trochu okořeníme solí a pepřem. Nebo pro změnu nepřidáváme hořčici, ale jen cibulku, olej a rozetřený česnek. Mažeme na povolené množství chleba nebo na suchou topinku. Přizdobíme podle chuti a dietou dovolených surovin. Pomazánka je vhodná například při dělené stravě.

  • Z uvařené čočky je možno (jako i z jiných surovin) připravit luštěninové karbanátky. Do vařené čočky přidáme obvyklé suroviny a oblíbené koření, obalíme ve strouhance a smažíme. Podáváme s kaší, s dušenou zeleninou nebo jen tak.
  • Čočka se může stát "spásou" pro studenty, kteří špatně hospodařili a potřebují překlenout pár hubených dní do příchodu výplaty nebo rodičovské apanáže. 

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-varit-z-cocky-recepty.html