jaktak.cz

Jak připravit francouzský salát podle původní normy | recept

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Francouzský salát, receptura ČSN 50147. Francouzský salát byl a stále je oblíben těmi, kdož ve svačinovém salátu nehledají kousky masa. Není tam. Hlavní chuťovou složkou salátu s výrobním označením francouzský je kořenová zelenina. Známe přesná množství všech použitých surovin a přísad. Tradiční recepturu francouzského salátu podle československé státní normy nabízíme i čtenářům JakTak.

Co je potřeba

  • 208 g vařené mrkve
  • 152 g vařeného celeru
  • 140 g den předem uvařených brambor
  • 151 g sterilizovaného hrášku
  • 99 g sladkokyselých okurek
  • 210 g majonézy
  • 20 g octa
  • 0,5 g mletého černého pepře
  • 10 g soli
  • 10 g krupicového cukru
  • 5 g worcesterské omáčky

Krok 1

Francouzský salát podle původní receptury si v mléčných barech a bufetech rády dávaly ženy a vegetariáni. Francouzský salát neobsahuje žádnou uzeninu, vařená vejce ani sýr a přes použitou majonézu z oleje a žloutků patří spíš k salátům lehčím. Protože je dávkování přesné, víme, že v deseti dekách salátu je 20 gramů rostlinného oleje. Francouzský salát obsahuje ale alergeny (celer, žloutek).

Krok 2

Na jeden kilogram francouzského salátu potřebujeme 208 g vařené mrkve, 152 g vařeného celeru, 140 g den předem uvařených brambor, 151 g sterilizovaného hrášku, 99 g sladkokyselých okurek. Dále 210 g majonézy, 20 octa, 0,5 g mletého černého pepře, 10 g soli, 10 g krupicového cukru, 0,5 g worcesterské omáčky. Zeleninu uvaříme do měkka, odvážíme (zbytek a vývar dáme do polévky).

Krok 3

Zeleninu pokrájíme na malé kostičky, právě tak brambory. Aby byly kostičky zeleniny skutečně malé, z mrkve a celeru nejdřív nařežeme plátky, pak hranolky a nakonec drobné kostičky. Podobně postupujeme i brambor. Nepoužíváme protlačovací mřížku, protože z ní by vycházely kousky brambor příliš velké (hodí se na bramborový salát). Všechny suroviny dáváme do větší pracovní mísy.

Krok 4

Abychom získali přesné množství majonézy, dáme na váhu šlehací nádobu, vynulujeme, vložíme tři menší nebo dva velké žloutky a zvážíme. Bude to asi 55 gramů, plus mínus. Váhu žloutků odečteme od 210 a dostaneme potřebné množství oleje. Olej odvážíme do nějaké „technické“ nádobky s hubičkou. Ze žloutků a oleje ušleháme tuhou majonézu. Když bychom dělali víc výrobků, kde bude zapotřebí majonézy, připravíme ji víc a potřebných 210 gramů prostě odvážíme.

Krok 5

Šlehací nádobu dáme i s majonézou na váhu, vynulujeme a po troškách dovažujeme ostatní přísady. Když si na tento způsob vážení malého množství přísad (zejména tekutých) zvykneme, bude nám připadat praktický. A nebo koření odvážíme, jak nám je přirozené. Kořenící přísady v majonéze dobře rozmícháme (můžeme i šlehací metlou). Pomocí stěrky přidáme majonézu k zelenině a dobře rozmícháme.

Krok 6

Francouzský salát ochutnáme – nemělo by mu nic chybět. Z pracovní mísy přeložíme na salátovou mísu a dáme do lednice na několik hodin rozležet. Francouzský salát lze konzumovat jen s bílým nebo celozrnným pečivem (či domácími banketkami), ale chutná i ke smaženému řízku nebo rybě. Úspěšně jej můžeme využít i k přípravě dalších výrobků studené kuchyně (obložené chlebíčky, mísy, aspiky).

Krok 7

Původní receptura francouzského salátu ČSN 50147 z knihy Receptury studených pokrmů, vydavatelství Merkur 1976.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-francouzsky-salat-podle-puvodni-normy-recept.html