Co je potřeba

  • 500 g plohrubé mouky
  • 250 ml mléka nebo vody
  • 21 až 42 g droždí (půl až celý balíček)
  • lžička soli a dvě stejně velké lžičky cukru
  • 2 vejce (1 do těsta, 1 na potření)
  • 1 dcl oleje nebo sádla mák
  • sezam
  • slunečnice, dýňová semínka, kmín na posypání
  • pečící trouba
1

Banketky jsou drobné pečivo obvykle z tukového kynutého těsta. Protože nejsou ani sladké ani slané, tvoří příjemný zákusek na „spravení chuti“ nebo k zakusování při konzumaci masných a uzenářských výrobků, studených salátů a nářezových mís. Nepočítá se s tím, že na hostině banketky sloužily k nasycení. Domácí houstičky můžeme ale upéct i jako přílohu k hutným náročným polévkám: slovenská zelňačka, boršč, fazolačka s klobásou a podobně. Aby se sousta banketek lépe ulamovala, tvarujme je do housek, rolovaných rohlíků, uzlů, vlaštovek či žemlí. Tím se banketky liší od obyčejných vdolků, které jsou vlastně jen bochánkem těsta.

2

Osvědčené těsto na houstičky a banketky: V půl kilogramu polohrubé mouky rozmícháme jednu lžičku soli. Ohřejeme 250 ml mléka, rozmícháme půl kostky dobrého droždí, dvě lžičky cukru a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek. Do mouky pak přidáme jedno celé vejce, decilitr oleje, sádla nebo směsi sádla a oleje a vypracujeme hladké těsto, které bude lesklé a bude se odlupovat od stěn nádoby.

3

Když chceme péct domácí housky jenom jako přílohu k hutné polévce, můžeme místo mléka použít vodu. Jestliže máme vyzkoušeno, že droždí, které nabízí „náš“ obchod není moc kvalitní (bývá levnější a když z něj děláme třeba pomazánku, při rozpouštění doslova teče a po vysmažení ho zbyde jen trošíček), dáme celou kostku.

4

V jednom talíři rozšleháme vajíčko. Na ploché misky připravíme sypání: celý mák, sezam, semínka slunečnic… Vymastíme plech na pečení. Po asi 40 minutách kynutí překlopíme těsto na pomoučenou pracovní plochu. Méně šikovnou ruku a nůž trochu potřeme olejem a z těsta naporcujeme stejně velké bochánky. Pak si pomastíme obě ruce – těsto se nebude lepit a tvarovaným kouskům to prospěje – zůstanou oddělené. Z bochánků vytváříme tvary.

5

Tvary položíme do vajíčka a vlhkou stranou do talířku se sypáním. Tak se sypání nabalí na celou horní plochu pečiva. Nenamočenou stranou položíme na plech. Mezi kousky necháváme místo, protože při pečení nabydou. Kdybychom chtěli některé banketky posypat kmínem, jen pečivo namočíme, dáme na plech a pak jemně špetkou prstů posypeme. Kmín je dost aromatický, tak ho dáváme méně.

6

Housky splétáme ze tří stejně silných pramínků nebo z jednoho delšího, ke kterému vprostřed připojíme třetí v poloviční délce. Rohlíky stáčíme z trojúhelníkového kousku těsta – od podstavy k vrcholu. Mírně zahneme do podkovy. Uzel uvážeme z delšího válečku. Vlaštovka vznikne nastřihnutím konců uzle. Žemle je bochánek, který svrchu nastřihneme kuchyňskými nůžkami (naříznutí nožem se neosvědčilo).

7

Pečivo vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupních pečeme asi 20 minut. Prvních 10 minut troubu neotevíráme. Upečené banketky začnou výrazně vonět po čerstvém pečivu. Když jsou na povrchu zlaté, jsou upečeny i vespod. Plech vyndáme a jemně se přesvědčíme, zda se nějaká banketka nepřilepila. Jestli ano, ještě teplou ji opatrně oddělíme od plechu.

8

Když banketky trochu prochladnou, přeložíme je na servírovací talíř nebo plochou mísu. Když děláme banketky na nějakou hostinu (zabíjačka, silvestr, gril party a podobně), vytváříme drobnější tvary. Když mají housky posloužit jako doplněk k polévce, děláme tvary větší. Mlékem zadělaná banketka vydrží až čtyři dny. Uchováme je volně překryté (i s tácem) potravinářskou fólií.

Tipy

Domácí houstičky velmi dobře chutnají například k čočkovému salátu

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.69231
Average: 4.7 (13 votes)