jaktak.cz

Jak udělat vynikající bramborový salát | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Štědrý večer se nezadržitelně blíží a kapra nebo řízek si bez bramborového salátu na štědrovečerní tabuli jen těžko dokážeme představit. Odkud bramborový salát pochází, zůstává velkou neznámou. Rozhodně však bramborový salát neodmyslitelně patří k českému štědrovečernímu menu. Ovšem uvařit ten správný bramborový salát je velké umění. My vám dnes jeden výtečný recept na tuto pochutinu přinášíme.

Co je potřeba

  • 7 středních brambor
  •  1 cibule
  •  100 g petržele (kořenu)
  •  100 g celeru
  •  200 g mrkve
  •  100 g sterilovaného hrášku
  •  100 g sterilovaných okurek
  •  2 vejce
  •  1 jablko
  •  50 g uzené slaniny (špeku) (kdo chce, může vynechat)
  •  100 g majonézy
  •  100 g tatarské omáčky
  •  ocet (na vaření celerového nálevu)
  •  sůl
  •  pepř
  •  cukr

Krok 1

Pustíme se do přípravy bramborového salátu. Začneme hned kořenovou zeleninou. Mrkev a petržel očistíme a uvaříme rozkrojené jen podélně v hrnci s mírně osolenou vodou.

Krok 2

Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařenou mrkev a petržel nakrájíme taktéž na kostičky a přidáme spolu s uvařeným a nakrájeným vajíčkem do mísy k bramborám. Celer očistíme, nakrájíme na menší kostičky syrový a vaříme ho ve sladkokyselém nálevu (1,5 dl vody, 1/4 čajové lžičky soli, 3 čajové lžičky cukru a 3 čajové lžičky octa). Uvařený celer přidáme do mísy i s nálevem.

Krok 3

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Přidáme do mísy spolu s hráškem, nakrájenými okurkami, jablkem ─ opět na kostičky. Nakonec rozpustíme špek. To, co máme v míse, zalijeme pouze puštěným tukem. Necháme odstát a zamícháme, až jsou všechny ingredience důkladně vychladlé. Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme. Takto připravený salát můžeme již podávat jako dietnější variantu. A pro ostatní vmícháme majonézu a tatarskou omáčku.

Krok 4

Bramborový salát je nejlepší, když je odleželý. Udělejte si ho tedy s předstihem, nejméně 1 den před štědrovečerní večeří.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-vynikajici-bramborovy-salat-recept.html