jaktak.cz

Jak upéct punčové řezy | recept i pro začátečníky

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Punčový řez? V cukrárně to byl už od malička jeden z mých favoritů. S přípravou punčového řezu je docela dost práce, ale není to nic tak složitého, co by nezvládl lecjaký začátečník. Zákusek se skládá ze čtyř korpusů, a to tří světlých (žlutá) a jednoho růžového. Recept na domácí punčové řezy jako z cukrárny nabízím dále.

Co je potřeba

3x žlutý korpus:

  • 4 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • + kapka žlutého potravinového barviva (pokud nemáte, domácí vajíčka)

1x růžový korpus:

  • 4 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • + kapka růžové potravinové barvy
  • Marmeláda na potření
  • Citronová poleva nebo fondánová poleva

Punčový rozvar:

  • 200 g vody
  • 5 g ovocného sirupu
  • 80 g rumu
  • 80 g citronové šťávy

Krok 1

Přípravu punčových řezů nejprve začneme pečením korpusů. Na každý korpus si nachystáme bílky a žloutky zvlášť do mísy. Bílky vyšleháme do tuha s 2/3 cukru a žloutky vyšleháme se zbylou 1/3 cukru. Obě hmoty spojíme a přidáme barvivo a mouku. Hmotu vylijeme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C. Dávejte pozor, protože korpusy jsou velmi tenké, a proto rychle upečené. Během pečení prvního korpusu si stihneme nachystat korpus další. Na punčové řezy potřebujeme 3 světlé a jeden růžový.

Krok 2

Všechny korpusy necháme vychladnout. Mezitím si připravíme rumový (punčový) rozvar. Jak na to? Do rendlíku si dáme vodu s cukrem a společně svaříme. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme sirup, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a rum. Stačí obyčejný tuzemák.

Krok 3

Nachystáme si marmeládu (nejlépe domácí, pokud máte k dispozici), upečené korpusy a punč. A můžeme se směle pustit do skládání. Vše dělám na obráceném pečicím plechu, ať se mi s celým punčovým řezem lépe manipuluje. Na první žlutý korpus namažeme vrstvu marmelády a položíme na přichystaný plech.

Krok 4

Jeden žlutý a jeden růžový korpus si podélně nakrájíme na proužky silné asi 2 cm. To proto, abychom mohli začít vrstvit jednotlivé vrstvy a vytvořili si šachovnici, kterou vidíte na úvodním obrázku k tomuto receptu na punčový řez. Zní to složitě, stačí ale jednou to zkusit a hravě se to naučíte jako byste byla profesionální cukrářka.

Krok 5

Nakrájené proužky začneme střídavě vrstvit na korpus s marmeládou. Jakmile máme celou plochu marmeládou pokrytou, pokapeme ji domácím punčem.

Krok 6

Opět budeme skládat proužky, ale tentokrát obráceně. Tudíž na spodním žlutém proužku bude nyní položený proužek růžový. Tím vytvoříme efektní šachovnici typickou pro tento zákusek. A zase pokapeme našim vyrobeným punčovým rozvarem.

Krok 7

Nakonec nám zbude pouze jeden žlutý korpus. Ten opět potřeme dobrou marmeládou a překlopíme na šachovnici. Pokapeme punčem, který nám pro výrobu punčových řezů zbyl. Postupujte podle fotografií s návodem na punčové řezy, které jsem pro ilustraci k receptu přidala. Máme téměř hotovo.

Krok 8

Punčové řezy zabalíme do potravinové folie. Umístíme je do lednice a necháme odležet, nejlépe přes noc. A důvod? To proto, aby všechny korpusy pořádně nasákly punčem. Jsou to přece pravé punčové řezy. Zákusek má být vláčný a chuťově bohatý.

Krok 9

Druhý den punčové řezy rozbalíme z potravinářské folie a podélně rozkrojíme na 4 kusy. Jeden dáme ale stranou, ať máme na plechu více místa. Budeme finalizovat cukrářskou práci: za pomoci marmelády a dobré citronové polevy, bez které si punčové řezy neumím ani představit.

Krok 10

Jednotlivé kusy pomažeme z vrchu i na bocích marmeládou a pak i citronovou polevou. Pokud máme takto pomazané všechny čtyři kusy, jsme s přípravou domácího dezertu hotoví. Citronovou polevu necháme zaschnout a originální punčové řezy můžeme servírovat. Ke kávě, čaji, pro návštěvu, nebo jen tak.

Doporučuji punčem nešetřit, ať pak po nakrájení řez drží pohromadě a jednotlivé dílky se neodlepují. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-puncove-rezy-recept-i-pro-zacatecniky.html