jaktak.cz

Jak upéct tvarohový čokoládový dort | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Snad každý někdy zhřeší nad čokoládou. Čokoláda je nejoblíbenější sladkost, jak u dětí, tak dospělých. Přináším vám oblíbený recept na čokoládo-tvarohový dort, který patří mezi méně kalorické dorty, avšak velmi chutné. Korpus je vyroben z rozdrcených piškotů a dort z nízkotučného tvarohu a podmáslí. Zdobený jahodami a čokoládovými hoblinkami vypadá skvěle.

Co je potřeba

piškoty (pokud máme klidně čokoládové)
máslo
300 g cukr krupice
kakao
čokoládu
vajíčko
300 ml podmáslí
1 vanička nízkotučného tvarohu
2 lžíce kakaa

Krok 1

V robotu rozdrtíme piškoty na hrubý prášek, přidáme rozpuštěné máslo a tím vytvoříme hmotu – náš budoucí dortový korpus. Nemůžu přesně určit kolik másla je potřeba, jelikož to dělám od oka. Myslím si, že je potřeba cca 50 g. Stačí tolik másla, aby piškoty nasákly trochu másla a zase se slepily ve hmotu. Pokud nemáme čokoládové piškoty, přidáme dvě lžičky kakaa na pečení a lžíci moučkového cukru.

Krok 2

Hmotu dobře promačkáme v ruce, ať se nám všechny ingredience dobře spojí. Poté hmotu upěchujeme na dno otevírací dortové formy, kterou ze spodku vyložíme pečicím papírem – nezapomeňte, že je potřeba vytřít máslem celou dortovou formu. Poté vložíme do ledničky na ztuhnutí. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si další vrstvu našeho čokoládového dortu z podmáslí a tvarohu.

Krok 3

Tvaroh s podmáslím ušleháme dohladka, přidáme cukr, kakao a na závěr zašleháme vajíčko. Nastrouháme do krému asi 50 g hořké čokolády. Nalijeme na sušenkový podklad. Necháme cca 5 minut stát v pokojové teplotě a poté vložíme do trouby. Zhruba po 10 minutách snížíme teplotu pečení na 160 °C a pečeme dalších 20–30 minut.

Krok 4

Troubu po celou dobu neotevíráme, až ke konci, kdy kontrolujeme, zda-li je dort hotový. Tvarohovo-čokoládový dort vytáhneme z trouby a necháme ho pozvolna chladnout. Až vychladne, přikryjeme ho alobalem a vložíme do ledničky. V letních měsících můžeme dozdobit čerstvými jahodami. Před podáváním nastrouháme na dort čokoládové hoblinky a můžeme podávat. Přeji dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-tvarohovy-cokoladovy-dort-recept.html