jaktak.cz

Jak upéct trhací bylinkový a anglický chléb | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Trhací chléb byl jednou experiment na oslavu narozenin mého manžela. Chtěla jsem zaujmout něčím netradičním. Výsledkem byly domácí trhací chléb s bylinkami a trhací chleba, který jsem po surovinách nazvala jako anglický. Výběr bylinek je ve vaší režii, nám chléb chutná nejvíce s bazalkou. Už při pečení domácího chleba bytem pluje nádech Itálie. A když si odtrhnete první pláteček, vůně a chuť vás okouzlí. Na oslavě všem chlebík chutnal. Od té doby ho i děti požadují také jen tak na svačinku do školy. Podělím se s vámi o oba recepty: trhací bylinkový a anglický chléb.

Co je potřeba

Suroviny na těsto trhacího chleba: 180 ml vlažné vody ¼ kostičky čerstvého droždí 1 polévková lžíce olivového oleje 1 čajová lžička jablečného octa (může být i klasický ocet) 1 čajová lžička sádla 200 g hladké mouky 60 g žitné chlebové mouky 1 čajová lžička soli ½ čajové lžičky cukru krupice Náplň: 50 g másla (kvalitního v kostce) 3 stroužky česneku 1 balení čerstvé bazalky asi 100 g Goudy (pro labužníky Parmezán) Ještě budeme potřebovat formu na biskupský chlebíček a pečicí papír.

Krok 1

Upéct si doma luxusní chléb není nic těžkého. Držte se mého postupu a úspěch bude zaručen. Těsto si zadělávám v domácí pekárně. Bylinkový trhací chléb: Nejdříve si rozpustíme v rendlíčku máslo, do kterého prolisujeme česnek (radši pořádně hlídejte, ať se máslo nezačne škvařit).

Krok 2

Když je těsto vykynuté, vyklopíme ho z formy na pomoučený vál a válečkem jej rozválíme na obdélník o velikosti asi 50 x 30cm (vál mějte pomoučený pod plackou více, ráda se přilepuje). Vyválené těsto potřeme rozpuštěným česnekovým máslem (trošku si necháme na potom), poházíme nasekanou čerstvou bazalkou a posypeme najemno nastrouhaným sýrem.

Krok 3

Obdélníkové těsto rádýlkem nakrájíme na šest pruhů, které pruh po pruhu skládáme na sebe. Naskládané pruhy ještě nožem nakrájíme na šest dílů. Pro ilustraci se podívejte na fotografii, kterou jsem při přípravě trhacího chleba pořídila a umístila k tomuto receptu.

Krok 4

Nakrájené dílky vezmeme a vložíme je do formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem. Když máme všechny díly ve formě, potřeme je zbytkem česnekového másla, přikryjeme utěrkou a necháme takto asi 30 minut kynout.

Krok 5

Po uplynulé době formu i s těstem vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 40 minut se zapnutým horkovzduchem (na dno trouby vložíme starý rendlík s vodou). Hotový trhací chlebík vyndáme z trouby a natěšeně čekáme až nebude pálit… :D

Krok 6

Anglický trhací chléb: Na anglický trhací chléb budeme navíc potřebovat 6 plátků anglické slaniny a půl balení čerstvé bazalky či jiného čerstvého koření dle vaší chuti.

Krok 7

Těsto zaděláme v domácí pekárně a postup je stejný jako u bylinkového chleba. Jen na těsto potřené česnekovým máslem poházíme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, čerstvě posekanou bazalku a hustě postrouháme sýrem. Další postup je už opět stejný jako u bylinkového chleba.

Krok 8

Tento anglický trhací chléb byl opět můj experiment co lednička dá. :D Zadařil se a můj taťka si ho vyžádal s plátky uzeného masa a sladkokyselými okurkami, dlouho jsem neviděla taťku si tak lahodit… Takže nečekejte na nic a šup, šup na to!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-trhaci-bylinkovy-anglicky-chleb-recept.html