jaktak.cz

Jak vylepšit starý ubrus ubrouskovou technikou na textil

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Ubrus, který nese stopy používání a nejde už úplně vyčistit, nemusíme hned vyhazovat. Ukážeme si, jak jej vylepšit, aby nám ještě nějakou dobu sloužil. Použijeme známou ubrouskovou techniku, tentokrát na textil.

Co je potřeba

ubrus
vhodné ubrousky
lepidlo pro dekupáž na textil
tužku
nůžky
měkký širší štětec
pracovní podložku - např. igelit
popř. barvy a fixy na textil, razítka

Krok 1

Z ubrousků vystříháme motivy, které budeme používat, a rozmístíme je na ubrus podle toho, která místa chceme zakrýt. Ještě lepší bude, když motivy vytrháme, přechod mezi ubrouskem a textilem bude plynulejší.

Krok 2

A můžeme pokračovat v přípravách na zvelebení starého ubrusu. Nyní si obyčejnou tužkou opravdu jen jemně nakreslíme obrysy.

Krok 3

Ubrus si podložíme igelitem. Ubrousky dáme stranou a na látku si štětcem naneseme v naznačených místech lepidlo. Každý ubrousek se skládá ze tří vrstev, my dvě spodní odstraníme a použijeme jen horní vrstvu. Přiložíme obrázek na určené místo a jemně štětcem namočeným v malém množství lepidla vyhlazujeme. Dbáme na to, abychom ubrousek neroztrhli, ale pokud se nám to stane, nevadí, pracujeme dál, pak si ukážeme, jak chybu napravit. .

Krok 4

Ubrousky máme nalepené a ubrus necháme uschnout. Teď je čas opravit případné nedostatky a ubrus dokončit. Použijeme k tomu barvy nebo fixy na textil, popř. gelová pera na textil, různá razítka apod., kterými nepodařená místa překryjeme.

Krok 5

Druhý den ubrus z rubu nebo přes pečicí papír pořádně vyžehlíme na teplotu podle druhu textilie.

Ubrus bychom měli prát šetrně v ruce, aby nám ubrousky vydržely co nejdéle.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vylepsit-stary-ubrus-ubrouskovou-technikou-na-textil.html