jaktak.cz

Jak uvařit výborný bramborový knedlík | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit výborný bramborový knedlík | recept. Ačkoli se příprava bramborového knedlíku nejeví složitě, není tomu tak. Abyste uvařili výborný bramborový knedlík, je zapotřebí dodržet několik důležitých zásad, na které se můžeme nyní společně podívat. Jak uvařit výborný bramborový knedlík vám poradí následující řádky.

Co je potřeba

1 kg brambor
400 - 600 g dětské krupice
1 vejce
1 lžička soli
1 lžíce škrobu

Krok 1

Na bramborový knedlík se nejlépe hodí salátový typ brambor- tedy varný typ A. Brambory uvaříme ve slupce, vodu slijeme a brambory necháme zcela vychladnout a oschnout. Všechna tekutina, která by byla v bramborách navíc, by narušila správnou konzistenci knedlíku. Proč nepracovat s bramborami horkými? Vím, že jsou kuchařky, které mi namítnou, že celý život dělají bramborový knedlík z brambor horkých, i já ho tak dělávala. V okamžiku, kdy jsem ale zjistila, jaká paráda je knedlík dělat z brambor studených, tento způsob rozhodně upřednostňuji. Fígl je v tom, že s horkými bramborami a následně s těstem, musíte pracovat neskutečně rychle, jinak vám těsto bude řídnout pod rukama. A to je pro výsledný efekt bramborového knedlíku zcela zásadní. Knedlík nebude držet tvar a zcela jistě se vám rozvaří na kaši. Brambory si tedy uvařte a nechejte vychladnout klidně i přes noc. Mouka – vyzkoušela jsem snad všechny varianty, mouku hrubou, krupici, krupičku dětskou, nebo jejich kombinaci. Nejvíce jsem však spokojená s dětskou krupicí. Je daleko jemnější a lépe se provaří. Můžete si udělat malý test a podívat se, jak knedlík vypadá na lomu, struktura bude jiná než z hrubé krupice či mouky. Kolik té dětské krupice dát? Pravidlem u bramborových knedlíků je, že čím větší podíl budou mít brambory, tím bude i knedlík více nadýchaný. Musíte si však dát pozor, abyste krupičky nedali málo, jinak se vám knedlík rozvaří. Doporučuji se držet zásady, že na 1 kg oloupaných brambor dáme minimálně 400 g a maximálně 600 g krupičky. Vejce - na 1 kg brambor, dejte jedno vejce, nebojte se dát celé. Škrob - bramborový škrob dokáže divy, pokud zvolíte jiný varný typ než A, určitě přidejte do těsta 1 polévkovou lžíci na 1 kg brambor. Pokud máte vhodný varný typ brambor a přesto chcete mít jistotu, že knedlík bude jedna báseň, dejte jednu lžíci také. Sůl – knedlík by měl být výrazný, ale ne přesolený. Doporučuji ze zkušenosti dát na 1 kg brambor 1 vrchovatou lžičku soli.

Krok 2

Jak prakticky na těsto

Brambory nastrouháme tak, že ½ polovina bude na jemno a ½ nahrubo. Knedlík získá pěknou a výraznou strukturu. Nebude vypadat jako uplácaná bramborová kaše. Přidáme ostatní ingredience.

Krok 3

Zpracování těsta

Vše si připravte na pracovní plochu a rukama těsto prohnětejte. Krupici přisypávejte po částech. I když se vám bude zdát, že je těsto dostatečně pevné, může zdání klamat a poznáte to až ve vodě. Proto se držte minimálního doporučeného množství krupičky, které uvádím.

Krok 4

Jak na tvar knedlíků

Těsto si rozdělte na menší díly. Vytvořte šišky, které budou mít průměr cca 5 cm. Nedělejte šišky příliš široké, mohlo by se stát, že knedlík bude uvnitř nedovařený.

Krok 5

Jak na tvar plněných knedlíků

Pokud se rozhodnete knedlíky plnit, zvolte si vaši variantu velikosti knedlíku a vytvořte si placičku. Vložte náplň a knedlík dobře uzavřete, aby se vám ve vodě neotevřel. Důležité je, aby byla náplň tepelně upravená a vychladlá.

Krok 6

Vaření

Připravíme si velký hrnec a vodu dáme vařit ještě před tím, než začneme zpracovávat těsto. Bramborové knedlíky vložíme do vody a opatrně je pošťouchneme za cca minutu až dvě vařečkou, aby se nám ke dnu nepřilepily. Za několik minut vyplavou, nedejte se ale zmást, ještě nejsou hotové. Čas začneme měřit od okamžiku vložení knedlíků do vody, kulaté knedlíky vaříme okolo 10 až 12 minut a šišky 20 až 22 minut. Zda je bramborový knedlík hotový, poznáme podle toho, že ho rozlomíme, nevidíme syrová zrnka krupičky. Ihned knedlíky vyndáme a jen na pár vteřin „protáhneme“ studenou vodou. Bramborový knedlík se tak na povrchu zpevní. Vezmeme vidličku a knedlík propícháme, aby vyšla pára a knedlík se nesrazil. Knedlík krájejte dostatečně ostrým nožem, abyste ho na řezu nezničili a nevypadal jako sražený. Dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-vyborny-bramborovy-knedlik-recept.html