jaktak.cz

Jak připravit čínu jako z restaurace | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Čína jako z restaurace | recept. Pod názvem čína zná každý z nás několik receptů. Většinu pojí poměrně složitá a kombinovaná receptura a postup. Čína po česku je jedním z nejoblíbenějších pokrmů. Málokteré z těchto jídel se podobá těm, na nichž si můžeme pochutnat v čínských restauracích. Podělím se s vámi o recept, který jsem kdysi vyčetla v časopise. Přetvořila jsem ho k obrazu svému a teď je jedním z nejoblíbenějších jídel naší rodiny. Podle následujícího receptu připravíte čínu jako z restaurace.

Co je potřeba

Ingredience na 2 porce

300 g vepřového masa (kýty nebo plecka)
2 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce bílého vína
1 vejce
1 kostka hovězího bujónu
1 lžíce vinného octa
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce sójové omáčky
2 lžičky chilli omáčky
2 lžíce třtinového cukru
1 velké nebo 2 menší cibule
1 bílá paprika
1 červená paprika
1 menší cuketa
rýže k podávání

Krok 1

Vepřové maso na čínu naložíme. Nejlépe den předem, ale stačit bude i několik hodin. Do mísy rozklepneme vajíčko a rozkvedláme ho. Přidáme lžíci vína a lžíci bramborového škrobu. Pomocí metličky rozmícháme. Maso nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy s připravenou marinádou. Přiklopíme a necháme odpočinout v ledničce.

Krok 2

Mezitím si připravíme omáčku. Bujón zalijeme asi 3 dcl vroucí vody a rozmícháme. Přidáme lžíci vinného octa, lžíci olivového oleje, sójovou omáčku, chilli omáčku a lžíci třtinového cukru, vše důkladně promícháme. Omáčku necháme chvíli vychladnout a poté v ní rozpustíme lžíci škrobu.

Krok 3

Marinované maso vyndáme z ledničky. V silnostěnné pánvi rozehřejeme rostlinný olej. Do pánve přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran na vyšším plameni. K masu přidáme i veškerou marinádu, která nám v míse zbyla. Maso restujeme tak dlouho, dokud nebude mít nádech dozlatova. Pak ho přendáme na talíř a necháme chvíli dojít.

Krok 4

Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno, očistíme obě papriky a oloupeme cuketu a nakrájíme ji na kostičky. V silnostěnné pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli. Když cibule zesklovatí, nasypeme na ní třtinový cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Pak k cibuli přidáme ostatní zeleninu a asi 5 minut restujeme na vyšším plameni.

Krok 5

K zelenině přidáme maso a přilijeme omáčku. Za občasného míchání přivedeme k varu. Omáčka by měla začít houstnout a získávat lesklou a lepkavou konzistenci. Když se tak stane, zmírníme plamen a necháme 5 minut lehce probublávat. Nejlepší přílohou je rýže nebo rýžové nudle, ale samozřejmě můžete použít i pšeničné. Přeji dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-cinu-jako-z-restaurace-recept.html