jaktak.cz

Jak namalovat obrázek na hedvábí | návod

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak namalovat obrázek na hedvábí | návod. Hezkou nejen jarní dekoraci do bytu si můžeme vytvořit z hedvábí v rámečku.

Co je potřeba

Potřebujeme:

hedvábí v rámečku
konturu v lahvičce
barvy na hedvábí
měkký štětec
hrubozrnnou sůl
(všechno koupíme v obchodech s výtvarnými potřebami)

Krok 1

Na papír si předkreslíme motiv nebo si nějaký vytiskneme z internetu. Obrázek si podložíme pod rámeček a konturou přímo z lahvičky pečlivě obtáhneme obrysy. Je třeba, aby byly všechny obrysy dobře pospojované, protože barva se na hedvábí rozpíjí a musíme zabránit tomu, aby se dostala tam, kam nechceme. Přesvědčíme se o tom tak, že rámeček obrátíme a podíváme se, že kontura pronikla všude až na rub hedvábí.

Krok 2

Pokud nám kontura dobře zaschla, pustíme se do malování obrázku. Při práci vidíme, že nemusíme dotahovat až k obrysům, protože barva se na hedvábí roztéká. Barvy do sebe můžeme zapouštět, případně je ředit vodou.

Krok 3

Když máme obrázek hotový, pustíme se do pozadí. Podklad si štětcem navlhčíme a nanášíme opatrně poměrně velkou vrstvu barvy, kterou ihned posypáváme hrubou solí.

Krok 4

Asi po čtvrthodině vidíme, jakou práci nám sůl vykonala. Tím, že do sebe vsála část barvy, vznikl nádherný abstraktní vzor. Sůl po zaschnutí barvy oškrábeme.

Možná vás obrázek naláká, abyste si malbu na hedvábí zkusili na větší ploše, např. polštářku nebo šátku. Pak budete potřebovat rám a bude nutné barvu po zaschnutí fixovat asi pětiminutovým zažehlením přes pečicí papír.
Obrázek moc hezky vypadá zavěšený v okně nebo jinde v prostoru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-namalovat-obrazek-na-hedvabi-navod.html-0