jaktak.cz

Jak namalovat obrázek na hedvábí | návod

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak malovat na hedvábí | návod. Hezkou dekoraci do bytu si můžeme vytvořit namalováním hedvábného obrázku. V obchodech s výtvarnými potřebami si můžeme koupit hedvábí vypnuté na okénkách různých tvarů a velikostí. Motiv k malování si nakreslíme vlastní, ale můžeme využít i velké množství obrázků, které jsou ke stažení na internetu. Barvy na hedvábí dostaneme v široké škále odstínů, jsou velmi zářivé, dají se spolu míchat i ředit vodou. Kontury nám poslouží k nakreslení motivu. Kontury se prodávají v tubách nebo lahvičkách s tenkou tryskou, kterou rovnou kreslíme. Mohou být různobarevné, v kovových odstínech nebo průhledné. Velmi efektních výsledků dosáhneme při práci s hrubozrnnou solí.

Co je potřeba

rámeček s hedvábím
kontura
barvy na hedvábí (postačí 3 až 5 odstínů podle zvoleného motivu)
měkký štětec se špičkou
hrubozrnná sůl
(vše koupíme v obchodech s výtvarnými potřebami)

Krok 1

Konturou si nakreslíme motiv, který chceme malovat. Motiv si můžeme stáhnout z internetu. Obrázek si podložíme pod rámeček a konturou přímo z tuby nebo lahvičky s tryskou pečlivě obtáhneme obrysy. Je třeba, aby byly všechny obrysy dobře pospojované, protože barva na hedvábí se rozpíjí a musíme zabránit tomu, aby se dostala tam, kam nechceme. Přesvědčíme se o tom tak, že rámeček obrátíme a podíváme se, že kontura všude pronikla na rub hedvábí. Z rubu je vidět, že jsou všechny obrysy uzavřené. Opravíme případné nedostatky.

Krok 2

Až nám kontura dobře zaschne, pustíme se do malování motivu. Barvy nanášíme štětcem přímo z lahvičky, můžeme je mezi sebou míchat a zapouštět do sebe. Při práci vidíme, že nemusíme dotahovat až do okraje, protože barva se na hedvábí roztéká.

Krok 3

Když máme motiv namalovaný, pustíme se do pozadí. Podklad si štětcem a vodou navlhčíme a opatrně nanášíme poměrně silnou vrstvu barvy, kterou ihned posypáváme hrubou solí.

Krok 4

Asi po 15 minutách vidíme, jakou práci nám sůl vykonala. Tím, že do sebe vsála část barvy, vznikl nádherný abstraktní vzor. Jestli je obrázek suchý, sůl oškrábeme. Můžeme ji uschovat pro příští použití. Zvládli jste svůj první obrázek namalovaný na hedvábí. Obrázek moc hezky vypadá zavěšený v okně nebo jinde v prostoru. Možná vás výsledek naláká, abyste si malbu na hedvábí zkusili na větší ploše, např. polštářku nebo šátku. Pak budete potřebovat rám a bude nutno barvu po zaschnutí fixovat asi pětiminutovým zažehlením přes pečicí papír. To u našeho obrázku není nutné, přepokládáme, že ho nebudeme prát.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-namalovat-obrazek-na-hedvabi-navod.html