jaktak.cz

Jak připravit kuřecí medailonky | recept s rajčatovo-cibulovou omáčkou

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kuřecí maso | medailonky recept. Rajčatová omáčka se hodí nejen k těstovinám, lze ji kombinovat i s dalšími přílohami. V tomto receptu kombinujeme rajčatovou omáčku netradičně s bramborovou kaší. Pečená cibule se pak postará o jemnou štiplavost, která jídlu dodá šmrnc. Receptů na pečené kuřecí maso není nikdy dost, proto vám chci představit jeden, který patří ke zlatému fondu naší rodinné kuchařky. Jeho příprava není nijak složitá. Recept ocení i začátečníci.

Co je potřeba

Ingredience na 4 porce:

600 g kuřecích prsních řízků
rostlinný olej (na podlévání)
4 cibule
500 ml rajčatové omáčky (pasáty, konzervovaných krájených rajčat nebo kvalitního nesladkého kečupu)
sůl
8 středně velkých brambor
150 ml mléka
40 g másla

Krok 1

Kuřecí maso | medailonky recept. Jako první si připravíme kuřecí maso. Kuřecí prsa opláchneme ve vlažné vodě a osušíme je. Na větším prkénku nakrájíme maso na drobné medailonky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do pekáče, v němž chceme jídlo péct, vyskládáme všechny připravené medailonky a lehce je posolíme.

Krok 2

Cibuli očistíme a omyjeme. Poté cibuli překrojíme na půl a krájíme na půlměsíčky, cibule se při pečení rozpadne, takže nemusíme mít strach, že by během úpravy správně nezměkla. Cibuli nasypeme rovnoměrně na kuřecí medailonky. Lehce polijeme rostlinným olejem a vložíme do trouby. Pečeme pod dobu 20 minut při teplotě 200 °C, poté maso obrátíme a dopékáme s omáčkou dalších cca 20 minut viz. krok 4.

Krok 3

Brambory oloupeme, omyjeme a překrájíme na čtvrtky. Brambory vhodíme do hrnce a zalijeme vodou, lehce osolíme a přivedeme k varu. Brambory vaříme do měkka, trvá to asi 40 minut, podle velikosti brambor. Uvařené brambory slijeme a přidáme k nim připravené máslo a mléko, vše rozmixujeme dohladka. Pokud máme moučnější brambory, přidáme více mléka.

Krok 4

Jako rajčatovou omáčku můžeme použít pasátu, podle chuti ji můžeme lehce osladit, omáčka při pečení lehce zkaramelizuje. Stejně postupujeme, pokud se rozhodneme pro konzervovaná rajčata, snadnější je použít krájená konzervovaná rajčata. Můžete použít i kečup, který je však málo sladký, respektive vůbec neslazený cukrem. Asi po 20 minutách pečení vyjmeme pekáč z trouby, plátky masa obrátíme, aby se propekly z obou stran. Na maso pak nalijeme rajčatovou omáčku a promícháme s cibulí a opět vložíme do trouby. Pečeme dalších asi 20 minut.

Krok 5

Ve chvíli, kdy se omáčka začne lehce lesknout, znamená to, že je hotová. Pekáč vyjmeme z trouby, případně dosolíme a dopepříme. Na závěr můžeme vyndat maso, (maso přiklopte, aby nevystydlo) a tyčovým ponorným mixérem promixovat omáčku, aby byla hladká. Servírujeme spolu s bramborovou kaší. Přeji dobrou chuť!

Můžeme použít i vepřové maso. Vepřové maso musíme péct delší dobu, aby bylo měkké.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-kureci-medailonky-recept-s-rajcatovo-cibulovou-omackou.html