jaktak.cz

Jak poznat čirůvku májovku | atlas hub

Potřebný čas: 30 minut a více

Po vydatných deštích, alespoň tady na západě Čech, začaly růst jedny z prvních jarních hub – čirůvky májovky. Byla by škoda nenaučit se tuto chuťově vynikající houbu znát. Májovky rostou v početných skupinkách, v tzv. čarodějných kruzích, na jednom místě i několik desítek let. Dobře si proto zapamatujte lokalitu a máte houbový úlovek zaručen téměř každý rok . Záleží totiž na počasí, nesmí být suché jaro. Pak májovky, a nejen ty, samozřejmě nerostou. Nejlepší pro růst jsou deště s následujícím oteplením.

Co je potřeba

košík
nožík
přípravek proti klíšťatům
dobrá nálada
hezké počasí

Krok 1

Čirůvka májovka se objevuje už koncem dubna. Nalezneme ji v zahradách, na okrajích lesních cest i v parcích, upřednostňuje humózní půdy. K důležitým rozpoznávacím znakům májovky patří výrazná vůně, jež není každému příjemná, ale tepelnou úpravou se částečně zmírní. Přirovnává se k vůni čerstvě mleté mouky. Jakmile se jejich vůni naučíte znát, poznáte májovku i se zavázanýma očima. Další důležitý znak jsou velmi husté bílé lupeny, které u starších plodnic mohou přecházet do šedé barvy. Nikdy nejsou narůžovělé! Celá plodnice je tvrdá a masitá. Klobouk je hladký, bílé barvy, někdy nažloutlý.

Krok 2

Nezkušený houbař může májovku zaměnit za smrtelně jedovatou závojenku olovovou. Je proto důležité naučit se dobře znát i ji. Pokud budeme májovku sbírat jen v dubnu a květnu, nebezpečí záměny minimalizujeme. Závojenky začínají růst počátkem června. Houby se liší také barvou lupenů, májovka je má bílé, kdežto závojenka olovová nejprve krémově nažloutlé, později růžovohnědé. Výtrusný prach májovky je bílý, závojenky narůžovělý. Můžete si to doma vyzkoušet tak, že položíte klobouk houby výtrusnou vrstvou dolů na černý papír a necháte přes noc stát. Ráno na papíru najdete houbové výtrusy a pak porovnejte barvu.

Tip: Pokud budete zkoumat barvu výtrusů podle návodu, získáte zajímavý obrázek k zarámování. 

Krok 3

Májovky se dobře suší, jsou vynikající opečené na sádle s kmínem jako houbové škvarky, mohou se i nakládat. Bezkonkurenční je bílá houbová májovková omáčka. Legendární mykolog František Smotlacha ji doporučoval upravovat jako ovar. Traduje se, že komu není příjemná jejich vůně zasyrova, pokrm z nich těžko snáší. Není to asi zas taková pravda, protože například já jejich vůni nesnáším, ale jídlo z nich miluju.

Vyzkoušet můžete i zapečené těstoviny s májovkami https://www.jaktak.cz/jak-zapect-testoviny-s-houbami-slaninou.html

V lidovém léčitelství se májovka používá k léčbě diabetu. Výzkumy potvrdily, že konzumace májovek snižuje koncentraci cukru v krvi. Pokrm z 250 gramů hub má údajně srovnatelný účinek s podáním inzulínu. 

Dále prokázaly, že houba obsahuje látky s antibakteriálními, protirakovinnými a antioxidačními účinky. V léčitelství se využívá prášek ze sušené plodnice jako podpůrná léčba ke zmírnění příznaků alergie, zejména senné rýmy.

Zkuste si uvařit Májové kuře. Předvařte si 20 minut májovky, sceďte, vodu nevylévejte. Do pekáče naskládejte zelené papriky nakrájené na proužky, májovky a na ně osolené, červenou paprikou potřené porce kuřete. Okmínujte. Podlévejte vývarem z hub a upečte. Podávejte s vařenými brambory.

Kdo si není jist, že houbu bezpečně pozná,ať raději májovky nesbírá. Nejlépe se je naučíte znát od zkušeného houbaře. Na internetu je spousta mykologů, kteří vám s určením poradí. Pamatujte, že některé houby jsou jedlé jen jednou!
Určujete-li houby podle atlasu, porovnávejte vždy obrázek v několika publikacích.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-ciruvku-majovku-atlas-hub.html