Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou

Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou

Z vycházky už si v tuto dobu, máte-li štěstí, můžete přinést čerstvé houby. Mezi nejznámější druhy rostoucí na jaře patří kromě jiných i Závojenka podtrnka a Čirůvka májovka. A právě tyto houby se  hodí na jídlo, které si můžete podle našeho receptu uvařit. Připomínám pro jistotu – houby sbírejte jen tehdy, jestliže je bezpečně poznáte. A pro ty, kteří si nejsou jistí, mám dobrou zprávu. Pokrm se dá připravit i z jiných pevnějších druhů, např. klouzků, holubinek a žampionů.

Využijte náš atlas hub:

Co je potřeba

  • 1 sáček těstovin (fleky 500 g)
  • 300 g čerstvých hub
  • 150 g anglické slaniny
  • 3 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • petrželová nať
  • sádlo nebo ghí (přepuštěné máslo)
1

Houby pečlivě očistěte a nakrájejte na kousky. Kostičky cibule osmahněte na malém množství tuku a přidejte pokrájené houby. Zakryjte poklicí, z hub se uvolní voda, pak poklici sejměte a vodu nechte odpařit.

Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou | příprava hub
2

Prorostlou anglickou slaninu nakrájejte na drobné kousky a vložte do studené pánve. Pomalu zahřívejte, aby se vypražil tuk. Opraženou slaninu i s tukem vmíchejte k dušeným houbám na cibulce. Směs osolte, okořeňte mletým pepřem a petrželovou natí.

Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou | příprava slaniny
3

Zapékací nádobu nebo pekáček potřete tukem. Rozložte do něj polovinu těstovin uvařených podle návodu na obalu. Na vrstvu těstovin rozetřete připravenou houbovou směs. Přikryjte druhou polovinou těstovin.

Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou | kousky
4

Rozšlehejte 3 vejce a rovnoměrně jimi zalejte obsah pekáčku. Závěrem celý povrch posypte vrstvou strouhaného sýra. Stačí obyčejný Eidam.

Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou | dokončení
5

Zapékejte v troubě při 200 °C asi po dobu 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Podávejte se zeleninovým salátem.

Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou | upečeno
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.