Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit omáčku z májovek | recept

Omáčka z májovek | recept. Májovky patří mezi první jarní houby. Jsou v kuchyni všestranně využitelné. Luxusní je smetanová omáčka z májovek. Čirůvka májovka má léčivé účinky, doporučuje se diabetikům. Při nálezu většího množství plodnic je možné houby nasušit. Při sběru doporučuji opatrnost, sbírejte houby jen tehdy, pokud jste si jisti druhem. Recept na omáčku je jednoduchý, zvládne ho i začátečník a výsledek stojí za to.

Co je potřeba

  • plodnice čirůvky májovky
  • citronová šťáva
  • máslo
  • hladká mouka
  • smetana
  • sůl
  • popř. ocet
1

Vyrazíme na vycházku do přírody a pokusíme se najít májovky. Houby rostou na okrajích lesních cest, v zahradách a na loukách. Na jednom místě je nacházíme několik let po sobě. Sbíráme je nejlépe koncem dubna a v květnu. Začátkem června začíná růst závojenka olovová, se kterou si nezkušený houbař májovku snadno zamění. Májovka má nezaměnitelnou vůni, ta ale tepelnou úpravou mizí. Naučte se pomocí zkušeného houbaře tuto houbu znát. Stojí za to a roste ve velkém množství.

2

Omáčka z májovek má příjemnou a jemnou chuť. Zpravidla chutná i odpůrcům hub a alespoň jednou za sezonu ji musíme mít. Příprava je jednoduchá. Očištěné houby pokrájené na plátky pokropíme citronovou šťávou a necháme 30 minut odležet (na ilustračním obrázku je omáčka připravovaná ze sušených, předem namočených májovek).

3

Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme houby. Osmahneme je a zalijeme trochou vody. Houby dusíme přibližně 10 minut. Mezitím si v misce rozšleháme hladkou mouku se smetanou na zahuštění omáčky.

4

Připravenou smetanu s moukou, za stálého šlehání metličkou, vlijeme do dušených hub. Zředíme vodou a mouku prováříme nejméně 20 minut. Ke konci osolíme. Houby se solí až ke konci úpravy, aby neztvrdly.

5

Hotovou omáčku z májovek případně dochutíme octem. Při použití zakysané smetany to většinou není třeba. Na tuto omáčku je vhodnější sladká smetana. Omáčka se podává s kynutými nebo houskovými knedlíky.

6

Tip: Zkuste si z májovek uvařit „svíčkovou“. Na půl kilogramu májovek přidejte 300 g kořenové zeleniny a 1 cibuli. Nadrobno pokrájenou cibuli osmahněte na tuku. Přidejte rozstrouhanou mrkev, celer a petržel. Vše orestujte, přidejte na kousky nakrájené houby, bobkový list, nové koření, pepř, jalovec a podlijte vodou nebo vývarem. Ze lžičky cukru připravte karamel, přidejte jej do omáčky a zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně. Na závěr osolte.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články