jaktak.cz

Jak připravit květákovou krémovou polévku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit květákovou krémovou polévku | recept. Květák sice není v naší kuchyni něčím novým, ale i přesto s ním lze "kouzlit" tak, že své strávníky příjemně překvapíte. Zeleninových polévek není nikdy dost, jsou jednoduché, rychlé a nevyžadují speciální či těžko dostupné suroviny. Proto jsou skvělé jako rychlá večeře po náročném dni nebo jako první chod oběda. Květáková krémová polévka vám jistě zachutná. Pojďme si ji společně uvařit.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

1 kg květáku
2 větší brambory
1 cibule
1 jarní cibulka
2 lžíce olivového oleje
2 hrsti ovesných vloček
¾ l vody
200 ml mléka (ohřátého mléka)
2 bobkové listy
sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
2 lžíce jemně strouhaného parmazánu
2 lžíce krémového sýra

Krok 1

Nejprve si očistíme obě cibule a brambory. Poté všechno pokrájíme nadrobno. Květák rozdělíme na menší růžičky, které pořádně propláchneme. Ve středně velkém hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm oba druhy cibule. Když cibule zesklovatí, přisypeme ovesné vločky a lehce je opražíme. Ke směsi přisypeme připravené růžičky květáku a brambory.

Krok 2

Připravenou zeleninovou směs zalijeme trochou vody, tak aby byla zelenina dostatečně ponořená. Přidáme bobkový list a poté polévku pomalu přivedeme k varu. Ovesné vločky rychle nabobtnají a mají tendenci se přichytávat ke dnu hrnce, proto je potřeba polévku občas promíchat, popřípadě trochu podlít vodou. Ale musíme myslet na to, že chceme připravit krém, proto musí mít polévka poměrně hustou konzistenci.

Krok 3

Vaříme asi 20 minut, podle velikosti květákových růžiček. Poté polévku odstavíme z ohně, osolíme ji a opepříme. Podle chuti můžeme přidat i špetku muškátového oříšku, ale s ním musíme nakládat opatrně, je totiž velmi aromatický a snadno nám přebije ostatní chutě pokrmu. Navíc ve větším množství „padá na jazyk“.

Krok 4

V této fázi by polévka měla být velmi hustá. Na její zředění použijeme mléko, které si nejprve přihřejeme, aby nám polévku zbytečně neochlazovalo. Poté přidáme parmazán a krémový sýr. Celou směs důkladně promícháme. Připravíme si tyčový ponorný mixér, kterým z polévky vytvoříme hladký krém. Hotovou polévku podáváme s opečeným chlebem a dozdobíme ji například třešňovými rajčátky. Nechte si chutnat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-kvetakovou-kremovou-polevku-recept.html