jaktak.cz

Jak upéct jemný linecký koláč s tvarohem a jahodami | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Křehké těsto bez stopy cizorodé příchuti, šťavnatý tvaroh s voňavými jahodami – to nemůže dopadnout jinak než dobře. Linecký máslový koláč s jahodovým tvarohem budeme péct jako jemný zákusek vhodný třeba k přátelskému posezení na zahradě. Když k němu podáme čerstvou jahodovou šťávu, můžeme vzdávat hold nastávajícímu létu.

Co je potřeba

  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 200 g pravého másla
  • 2 vejce
  • 80 g + 2 lžíce cukru
  • 250 g jahod
  • 250 g tvarohu
  • 1 pudinkový prášek

Krok 1

Jestli není lineckého těsto zapsáno na seznamu nehmotného světového dědictví, mělo by tam asi být. Geniálně prostá receptura těsta je založena na přesném poměru a kvalitě surovin. Linecké těsto se používá na přípravu čajového (vánočního) pečiva nebo na cukrářské speciality – košíčky, jemné koláče a jemné řezy, které se vyznačují typickou křehkostí.

Krok 2

Do těsta na běžné křehké koláče (mřížkový, jablečný, hraběnčiny řezy a podobně) se obvykle přidává kypřící prášek do pečiva, kterým těsto mírně nabyde – jeho vrstva se zvětší. A třebaže v jiném pečivu prášek do pečiva málokomu vadí, v případě těsta křehkého tomu tak není. Prášek i v malém množství zanechává trochu nahořklou a štiplavou příchuť, která vadí gurmetům s „vybroušeným jazýčkem“, a dále lidem s citlivým zažíváním, nemocemi žaludku, s refluxní chorobou jícnu. A rovněž některé nastávající maminky si stěžují na pálení žáhy po požití křehkého těsta s práškem. V našem lineckém koláči prášek není.

Krok 3

Recept na jemné máslové těsto pochází z klasické prvorepublikové kuchařské knihy. Poměry surovin dodržují „linecký“ poměr 3 : 2 : 1 (mouka, máslo, cukr), ale cukru je použito trochu méně (předpokládá se sladká naplň). Mouku lze použít hladkou nebo polohrubou – 300 gramů. Máslo použijeme pravé (200 g) – pár korun navíc se nám vrátí v nezaměnitelné vůni zákusku. Dále potřebujeme 80 g pískového cukru a dva žloutky.

Krok 4

Suroviny odvážíme do mísy, máslo rozkrájíme. Rukama trpělivě zpracováváme – přesně tak, jako když pečeme čajové pečivo. Hmota se zpočátku drolí. Nesmíme ale podlehnout náhlému nápadu přidat do těsta nějakou tekutinu – chce to jen trpělivost, těsto se po chvíli „poddá“. Přidaná tekutina by způsobila menší křehkost, těsto by bylo takzvaně „trupelnaté“ (mouka se prováže s tekutinou a po upečení ztvrdne).

Krok 5

Uhnětené hladké těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice odpočinout – záleží na našem čase. Těsto bychom měli nechat odležet minimálně na hodinu.

Krok 6

Mezitím připravíme tvarohovou náplň. Asi 250 g jahod pokrájíme na kousky a se dvěma lžicemi cukru vmícháme do 250 g tvarohu. Jestliže nemáme kvalitní tuhý tvaroh, ale pouze řidší z vaničky, vmícháme do něj celý balíček vanilkového pudinkové prášku (zajistí, že tvaroh při pečení ztuhne). Ze zbylých bílků vyšleháme sníh a opatrně jej vmícháme do tvarohu.

Krok 7

Koláčovou formu o průměru 270 mm (klasická) po krajích trochu vytřeme máslem (silikonovou nebo z jiného nepřilnavého materiálu vymazávat nemusíme). Z těsta oddělíme jednu třetinu. Větším dílem těsta vyložíme formu. Jestliže jsme použili hladkou mouku, půjde snadno vyválet. V případě polohrubé mouky je jistější těsto prsty roztlačit. Těsto vytáhneme do okrajů formy.

Krok 8

Na těsto naneseme tvarohovou náplň. Zbylým těstem tvarohovou náplň překryjeme. Kdo má trpělivost, může těsto tence rozválet a nařezat na pásky, kterými tvaroh překryje. Praktičtější a rychlejší je zbytek těsta nastrouhat přímo na tvaroh a rovnoměrně rozložit. Při pečení se kousky těsta částečně spojí, ale bude i dost „průduchů“ na odchod páry z tvarohu a jahod.

Krok 9

Křehký máslový koláč s tvarohem a jahodami budeme zvolna péct při asi 150 °C po dobu 45 až 50 minut. Při vyšší teplotě by se mohla vrchní vrstva koláče připálit a střed by zůstal syrový. Koláč necháme vychladnout. Můžeme jej podávat hned, třeba i mírně vlahý, ale víc mu prospěje pár hodin odležení. Tvarohová nádivka mírně klesne, všechny vrstvy se propojí a koláč bude křehký a vláčný.

Krok 10

Křehký linecký koláč má jemnou chuť, voní použitým máslem a jahodami. Podáváme jej k dobrému čaji, ale výtečně k němu chutná i jahodová šťáva nebo mléčný koktail. Koláči vůbec neuškodí přízdoba ze zakysané smetany a čerstvých jahod. Přeji dobrou chuť!

Množství těsta je tak akorát na uvedenou velikost formy. Na celý plech by nestačilo. Když není forma, musíme zvolit menší plech nebo dortovou formu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-jemny-linecky-kolac-s-tvarohem-jahodami-recept.html