jaktak.cz

Jak upéct jednoduché domácí sušenky | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Ořechové a skořicové sušenky | recept. Domácí ořechové a skořicové sušenky jsou vynikající svačinkou ke kávě či k čaji, nebo jako menší pohoštění pro návštěvu. Na výrobu těchto sušenek byla použita vykrajovátka se zvířecím motivem, pokud však žádné vykrajovátka nevlastníte, vůbec to nevadí. Postačí vám palička na maso nebo palička na míchané nápoje, která má zespodu krásnou hvězdičku. Vyzkoušejte si upéct skvělou svačinku v podobě ořechových či skořicových sušenek.

Co je potřeba

Skořicové sušenky:
- 250 g hladké mouky
- 120 g mletého cukru
- 100 g másla
- 1 velké nebo 2 malé vejce
- 1 polévková lžíce skořice

Ořechové sušenky:
- 210 g hladké mouky
- 120 g másla
- 70 g mletého cukru
- 70 g mletých ořechů
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr

Krok 1

Příprava těsta na skořicové sušenky. Mouku, cukr, máslo, vejce a skořici smícháme a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odležet do lednice.

Krok 2

Příprava těsta na ořechové sušenky. Mouku, máslo, cukr, vejce, ořechy a vanilkový cukr smícháme a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do potravinové fólie a taktéž dáme na hodinu odležet do lednice.

Krok 3

Nyní už je postup přípravy obou druhů sušenek stejný. Nemáme-li vykrajovátko přímo na sušenky, najdeme v kuchyni nějaký předmět, kterým bychom mohli do těsta vytlačit hezkou dekoraci, obrazec (například paličku na maso, viz ilustrační fotografie). Těsta si propracujeme na pomoučeném vále a vyválíme asi na centimetr tlustý váleček, který rozkrájíme na kostičky. Z kostiček uděláme kuličky a paličkou na maso nebo vidličkou zmáčkneme. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C, dokud sušenky nezačnou zlátnout. Čas pečení se tedy bude lišit podle velikosti jednotlivých sušenek.

Krok 4

Pokud vlastníme vykrajovátka na sušenky, pak těsto rozválíme klasickým způsobem a vykrajujeme požadované tvary (viz ilustrační obrázek). . .

Krok 5

Upečené a vychladlé sušenky skladujeme v uzavřené dóze. Přeji vám dobrou chuť!

Jako sušenkové těsto poslouží i klasické linecké těsto.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-jednoduche-domaci-susenky-recept.html