jaktak.cz

Jak upéct borůvkový cheesecake | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Cheesecake je původně americký koláč, který se v našich končinách již poměrně zabydlel a lze se s ním setkat v nejedné cukrárně. Základem cheesecaku je sušenkové těsto, na němž spočívá „sýrový“ krém. Sladké sušenky jsou tak doplněny krémem z čerstvého sýra, který se běžně využívá spíše k přípravě slaných pokrmů než na pečení sladkých moučníků. V tomto receptu je pak klasická chuť cheesecaku doplněná o borůvkovou omáčku, která tvoří nejen zajímavou chuť, ale zároveň celkový dojem i esteticky podtrhuje. Pojďme si tedy společně upéct cheesecake.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

70 g másla
200 g sušenek (oblíbených máslových)
340 g lučiny nebo žervé
120 g cukru krupice
3 ks vajec
2 lžičky citronové šťávy
¼ litru borůvek (může být i o něco méně)
2 lžičky cukru
1 lžíce vody
1 lžička bramborového škrobu
220 g zakysané smetany
1 lžíce cukru

Krok 1

Nejprve si připravíme sušenkové těsto. Na něj rozehřejeme máslo a odvážíme si sušenky, vložíme je do mísy a rukama rozdrobíme. Potom přilijeme rozpuštěné máslo a rychle důkladně promícháme. Nevznikne nám však hladké těsto, naopak pořád se bude lehce drolit. Pokud by se nám však zdálo, že se drobí příliš, můžeme přilít trochu mléka. Těsto ručně vmačkáme do koláčové formy, kterou jsme si předtím vymazali.

Krok 2

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dále lučinu důkladně rozmixujeme s cukrem, citronovou šťávou a vejci. Sýrová směs nabude trochu tekutější konzistence, avšak není třeba se bát, v troubě začne směs rychle tuhnout. Vše tedy vylijeme na připravený sušenkový korpus. Formu vložíme do rozpálené trouby a pečeme přibližně dvacet minut.

Krok 3

Mezitím si připravíme borůvkovou omáčku. Ovoce důkladně propláchneme a vhodíme do menšího rendlíku, vlijeme lžíci vody a přisypeme cukr. Hrnec vložíme na plotnu a přivedeme k varu, jakmile se směs začne vařit, odstavíme z plotýnky a vmícháme škrob. Po dvaceti minutách vyndáme koláč z trouby a vlijeme na něj borůvkovou omáčku. Rozprostřeme ji po celé ploše až do krajů. Poté necháme upečený koláč zcela vychladnout.

Krok 4

Zatímco koláč chladne, přichystáme si smetanovou vrstvu. Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem v menší misce, a když je koláč vychladlý, rozetřeme smetanu navrch, tak aby zcela překryla borůvky. Poté cheesecake vložíme ještě na pět minut do trouby, aby se vrchní vrstva zapekla. Koláč před podáváním vyhladíme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-boruvkovy-cheesecake-recept.html